AcasăNewsDrumurile proaste ingroapa turismul romanesc

Drumurile proaste ingroapa turismul romanesc

Drumurile catre „gurile de rai” ale Romaniei - pavate cu bune intentii si accesibile doar cu masini 4x4

Turismul este, dupa agricultura, domeniul din care Romania ar trebui sa obtina o buna parte din PIB, dar criza si lipsa infrastructurii si a personalului calificat blocheaza accesul turistilor catre „gurile de rai” ale tarii.

Drumurile catre „gurile de rai” ale Romaniei - pavate cu bune intentii si accesibile doar cu masini 4x4

Romania are un potential turistic mult peste cel al Bulgariei sau al Croatiei, fiind complementar celui din Grecia, dar prezenta sa in economia tarii este „discreta”.

Potrivit Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (CMTC), turismul din Grecia contribuie cu 5,6% la PIB, cel din Croatia, cu 5,1%, iar cel din Bulgaria, cu 4,3%, iar ponderea serviciilor turistice asupra economiei acestor tari este de 14-15%. Spre comparatie, turismul romanesc contribuie doar cu 1,9% la PIB, ceea ce, potrivit CMTC, situeaza tara noastra pe locul 67 in lume la aportul turismului in PIB si pe locul 170 la nivel mondial in ceea ce priveste ponderea acestui sector in economie. Sordid.

Infrastructura, meseriasi, turisti – ioc

Un studiu realizat recent de  PricewaterhouseCoopers (PwC) releva ca Polonia, Slovacia si Romania au inregistrat cele mai mari scaderi in domeniul turistic din Europa centrala si de est. Potrivit PwC, sectorul turistic din Romania are potential de crestere dar principalele motive pentru care stam prost la acest capitol sunt:

–         infrastructura de transport proasta;

–         numeroase hoteluri cu dotari si servicii deplorabile;

–         lipsa personalului calificat: bucatari, ospatari, cameriste;

–         gradul de ocupare de numai 26%, in medie, din unitatile de cazare.

In aceste conditii, singura gaselnita la care mai pot apela firmele din domeniu este sa atraga clienti pentru ceea ce PwC numeste „o destinatie de aventura pentru turistii interesati sa se abata de la traseele aglomerate”. Sau in jungla.

author avatar
Arpad Dobre
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger