AcasăNewsDropsurile cu sau fara zahar sunt pline de chimicale

Dropsurile cu sau fara zahar sunt pline de chimicale

Un studiu efectuat pe piata produselor tip bomboane/dropsuri si drajeuri gumate din Romania a scos la iveala faptul ca dulciurile fara zahar, preferate de persoanele care tin la silueta, sunt adevarate cocteiluri de E-uri, inlocuitori de zahar si arome sintetice.

Bomboanele mentolate fara zahar au in compozitie o buna parte a Tabloului lui Mendeleev

Studiul a fost realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania  ANPCPPS –InfoCons, in urma verificarii etichetelor produselor tip bomboane sau dropsuri si drajeuri gumate ce se comercializeaza pe piata din Romania. In cadrul studiului au fost analizate 14 de tipuri bomboane/dropsuri si drajeuri gumate, achizitionate in mod aleatoriu si anonim din supermarketurile din Romania de catre reprezentatii  ANPCPPS –InfoCons. Producatorii sau, de la caz la caz, distribuitorii care au fost analizati in cadrul studiului au fost urmatorii :

–          Perfetti Van Melle / Elgeka-Ferfelis Romania SA;

–          Kraft Foods Romania SA;

–          Wrigley Romania SRL;

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca, din punct de vedere al numarului de E-uri, din cele 14 de tipuri de produse analizate:

–  14,28 % au noua E-uri;

– 14,28% au opt E-uri;

– 28,57% au patru E-uri;

– 21,42 % au cinci E-uri;

– 7,14% au un E ;

– 7,14 % au zece E-uri;

Din produsele analizate, aproape  36% nu contin zahar, insa au indulcitori. Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de ANPCPPS –InfoCons, in cadrul consortiului ICRT –  International Consumer Research & Testing pentru  produse si servicii la standarde europene. Rezultatele studiului au fost prezentate pentru ca oricine doreste saconsume astfel de dulciuri sa o faca in cunostinta de cauza.

Cocteiluri de substante chimice

Potrivit studiului, in cazul bomboanelor sau dropsurilor Wrigley’s Orbit Drops Watermelon Flavour, acestea sun fara zahar, dar contin indulcitori (evident, chimici) si aroma de pepene (sintetica). Ca indulcitori, fabricatii acestor dulciuri au folosit isomalt, xilitol, aspartam, acesulfam K, precum si acidifianti ca acidul citric, acidul malic, arome, emulsificator etc. De asemenea, s-au adaugat lecitina din soia, extracte din plante (nementionate), coloranti E100, E133, plus o „idee” de fenilalanina.

Bombonele cu acidifianti

La Halls Cool Mentho-Lyptus, bomboane produse de Kraft Foods Romania SA, eticheta le descrie ca avand arome de mentol si eucalipt. Cat priveste indulcitorii, se mentioneaza prezenta zaharului, pe langa siropul de glucoza, plus o parte din Tabloul lui Mendeleev: acidifianti (E270, E330), corectori de aciditate (E325, E332), colorant (E133) etc.

Drajeuri cu guma arabica

La produsele Perfetti Van Melle/ Elgeka-Ferfelis Romania SA, drajeurile gumate Mentos Chewy Dragees Strong Mint au in compozitie si zahar, iar lista ingredientelor cuprinde sirop de glucoza, ulei vegetal hidrogenat, aroma de menta, amidon, sucro esteri, agenti de glazurare. La aceste ingrediente surprinzatoare pentru niste bombonele moi se mai adauga guma arabica (E414),guma gellan (E418),ceara carnauba (E903),autocianine (E163) etc.

author avatar
Arpad Dobre
2.258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger