AcasăNewsDronă rusească prăbușită în România. Crater de 1,5 metri adâncime, în apropiere...

Dronă rusească prăbușită în România. Crater de 1,5 metri adâncime, în apropiere de Grindu

sursa foto: stirileprotv.ro

O dronă folosită într-un atac asupra porturilor ucrainene s-a prăbușit, în noaptea de miercuri spre joi, în România. Din câte a informat, joi, 14 decembrie, Ministerul Apărării, a fost identificat un crater de 1,5 metri adâncime, într-o zonă nelocuită aflată la circa 4 km de localitatea tulceană Grindu.

Având în vedere că în noaptea de miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în apropierea graniței dintre Ucraina și România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, „notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații”.

Ca urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, „iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00”, conform MApN.

Au fost ridicate aeronave F-16 și Eurofighter Typhoon

În comunicatul MApN transmis joi, 14 decembrie, se mai menționează că „aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea”.

Crater de 1,5 metri adâncime

La fața locului au mers echipe mixte ale Ministerelor Apărării și Internelor. Ulterior, s-a anunțat că a fost găsit un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone. Craterul a fost identificat într-un perimetru nelocuit, la circa 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu. S-au luat primele măsuri pentru securizarea zonei.

„În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, anunță MApN.

În același comunicat se mai precizează următoarele: „Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.”

author avatar
Andrei Coman
372 afisari

3 COMENTARII

  1. Statul ar trebui sa contabilizeze pagubele si, cand va veni vremea, sa obtinem despagubiri de la rusi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger