AcasăNewsDroguri depistate în apa reziduală din București, identificate la teste! Ce a...

Droguri depistate în apa reziduală din București, identificate la teste! Ce a ieșit la iveală în urma analizei

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Vin precizări importante de la Directoarea Agenției Naționale Antidrog, cu privire la rezultatele unei analize a apelor reziduale la nivelul Capitalei. Așa a ieșit la iveală, de fapt, ce droguri s-ar consuma în București.

„Ca rezultate principale ale acestui studiu a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional”, a precizat directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, luni, la Antena 3.

„A fost folosită o metodă europeană”

E vorba despre o analiză a apelor reziduale ce se face anual, de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, în peste 100 de orașe europene. Specialiștii adună probe din una sau mai multe surse de ape reziduale, așa-numite ape uzate, pe care le analizează pentru a estima consumul de droguri dintr-o comunitate.

„Anul trecut, Agenția Națională Antidrog a implementat pentru prima dată studiul privind analiza drogurilor în ape uzate la nivelul municipiului București, aceasta reprezentând componenta României la studiul european care se aplică în peste 100 de orașe europene”, a precizat directorul ANA, Ramona Dabija, la postul TV menționat.

Probele recoltate, analizate

„Așa cum ați spus și dvs. studiul constă în prelevarea de probe de apă uzată. Și mulțumesc Apa Nova pentru sprijinul acordat. Timp de o săptămână, în fiecare dimineață, la aceeași oră, s-au recoltat aceste probe și au fost analizate, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Anvers, în vederea depistării de metaboliți de droguri.

Această metodă permite estimarea cantităților de droguri consumate de populația deservită de respectiva stație de epurare, prin măsurarea nivelurilor de droguri ilicite și a metaboliților lor, identificați în apa uzată analizată”, a menționat directorul ANA.

„S-au luat în calcul mai mulți factori”

Șefa Agenției Naționale Antidrog a explicat și ce factori s-au avut în vedere în metoda aplicată în acest caz. Și mai ales care au fost rezultatele studiului. Ce s-a constatat în cazul weekendurilor, dar și pe timpul săptămânii. S-a ținut cont și de faptul că în apele reziduale ajung și „interferențe”, în sensul că tot acolo ajung și cele utilizate, de exemplu, în tratamentul bolnavilor internați în spitale. Ca urmare, în acest caz nu s-ar putea vorbi despre un consum ilicit de droguri.

În vederea eliminării eventualelor interferențe dintre drogurile consumate ilicit și cele utilizate licit, de exemplu în tratamentul bolnavilor din spitale sau producția de medicamente, rezultatele au fost ajustate printr-un factor de corecție stabilit de experții europeni, în baza informațiilor transmise de către specialiștii antidrog.

Pentru a discerne între consumul recreațional sau cel regulat, a fost folosită o metodă europeană și s-au luat în calcul mai mulți factori.

Ca rezultate principale ale acestui studiu a reieșit faptul că, pe timpul weekendului, au fost indicate rezultate pentru cocaină și ecstasy, cantitățile identificate în apa uzată au fost mult mai mari față de timpul săptămânii, ceea ce ne indică un consum recreațional. În schimb, pentru ketamină, mediile cantităților de reziduuri identificate în timpul săptămânii au relevat un consum regulat.

Consumul, atât de cocaină, de ecstasy, cât și de ketamină se află în media europeană”, a precizat directorul ANA, in intervenția la postul TV.

author avatar
Andrei Coman
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger