AcasăNewsDrepturile pacientilor in Romania

Drepturile pacientilor in Romania

Pacientii au dreptul la demnitate in timpul tratamentului

Pacientii au dreptul, prin lege, la asistenta medicala de urgenta, asistenta stomatologica de urgenta si servicii farmaceutice, in program continuu.

Pacientii au dreptul la demnitate in timpul tratamentului

Desi nu doreste nimeni sa fie bolnav, fiecare dintre noi trebuie sa stie care ii sunt drepturile atunci cand devine pacient. Juristii AvocatNet au selectat cateva dintre obligatiile personalului medical fata de bolnavii spitalizati.

Confidentialitate

Conform legii, toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale, chiar si dupa decesul acestuia. Informatiile confidentiale pot fi furnizate, insa numai daca pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.  Consimtamantul nu mai este obligatoriu in cazul in care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati in tratarea pacientului.

Refuzul tratamentului

Orice pacient are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa, dar medicii trebuie sa-i explice consecintele refuzului. Pacientul trebuie sa-si dea consimtamantul si pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord. Consimtamantul este obligatoriu si in cazul participarii pacientului in  invatamantul medical clinic si la cercetarea stiintifica.

Demnitate in suferinta

Orice pacient internat poate beneficia de servicii medicale acordate de un medic acreditat din afara spitalului in care este internat. Personalul din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa  dea spaga.  Pacientul are dreptul la ingrijiri medicale continue pana la ameliorarea starii sale de sanatate sau pana la vindecare. In faze terminale, pacientul are, de asemenea, dreptul la ingrijiri medicale pentru a putea muri in demnitate.

Informatii obligatorii

Potrivit legii, un pacient are dreptul sa stie:

–          ce servicii de sanatate sunt disponibile si cum pot fi utilizate;

–          cine sunt si ce statut au medicii care ii furnizeaza servicii de sanatate;

–          care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.

De asemenea, pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei  proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale. Totusi, daca informatiile prezentate i-ar cauza suferinta, pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in continuare. Bolnavul are posibilitatea de a cere sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.

author avatar
Arpad Dobre
677 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger