AcasăNewsDrahma ar putea salva Grecia de la dezastru

Drahma ar putea salva Grecia de la dezastru

Grecia se afla, in aceste, zile pe un butoi cu pulbere din cauza masurilor de austeritate impuse de autoritati la cererea U.E.

Acordul urias de imprumut, de 110 miliarde de euro, dintre U.E. si Grecia este pe cale sa fie blocat. Dupa ce a primit deja jumatate din suma, Grecia are mari dificultati in accesarea restului de bani, cu toate ca Germania si Franta, adica tarile care au cele mai mari interese in zona, sustin continuarea acestui sprijin financiar.

Grecia se afla, in aceste, zile pe un butoi cu pulbere din cauza masurilor de austeritate impuse de autoritati la cererea U.E.

Banca Central Europeana (BCE) este responsabila pentru stabilirea politicilor monetare, in schimb nu are nici o putere in ceea ce priveste politicile economice ale statelor U.E. si acesta poate fi motivul pentru care, cu toata stabilitatea acestei valute, sunt tari europene care se afla la un pas de faliment. Este cazul , in primul rand, al Greciei, dar si al altor patru tari membre, care sunt foarte aproape de acest cosmar.

S-au vehiculat o serie de posibile variante care ar putea redresa Grecia, pornind de la vanzarea unor insule, pana la privatizarea unor sectoare, insa niciuna dintre acestea nu ar avea un efect in perioada imediat urmatoare. Cea mai eficienta masura, atat pentru Grecia, cat si pentru restul U.E., ar fi renuntarea la euro si trecerea la moneda nationala, adica drahma, in cazul statului elen. In acest mod nu ar mai exista riscul ca stabilitatea si credibilitatea euro sa fie afectate, iar pentru greci ar insemna posibilitatea de-a putea relansa exporturile, fiind bine stiut ca astfel si-ar putea deprecia moneda, pana la limita in care produsele lor traditionale ar redeveni atractive pentru importatori, masura pe care pana si China o practica cu mult succes. In conditiile in care 10 din cele 27 de state membre al U.E. nu au trecut la  euro, unele pentru ca nu indeplinesc criteriile economice, iar altele pentru ca nu si-au dorit, nu este nici o rusine ca si Grecia sa-si foloseasca din nou moneda nationala. n

Europenii abandoneaza Grecia

Ministrii Finantelor din zona euro au amanat decizia finala privind acordarea urmatoarei transe, de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta convenit anul trecut cu Grecia. Acestia au solicitat guvernului elen adoptarea unor noi masuri dure de austeritate pentru deblocarea fondurilor. Grecia ar putea primi banii la mijlocul lunii iulie, in caz contrar va intra in incapacitate de plata.

author avatar
Silviu Ionescu
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger