AcasăNewsDragos Basescu a negociat spaga de un milion de euro in SPA-ul...

Dragos Basescu a negociat spaga de un milion de euro in SPA-ul lui Dinu Pescariu

Directia Nationala Anticoruptie face prapad in familia fostului presedinte Traian Basescu. Dupa ginerele Radu Pricop si fratele Mircea Basescu, o alta ruda a fostului sef de stat se afla acum in atentia procurorilor anticoruptie, cu o spaga colosala. Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, este acuzat de trafic de influenta dupa ce a cerut un milion de euro unui om de afaceri.

Dragos Basescu (foto) si Ciprian Nistor au incercat sa-l imbrobodeasca pe afaceristul Sandu Staicu de un milion de euro

Dragos Basescu va fi cercetat sub control judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile. Cautiunea in cazul nepotului lui Basescu a fost stabilita la 10.000 de lei, suma urmand a fi depusa de catre tanarul anchetat la banca, in termen de cinci zile. In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Ciprian Nistor – condamnat definitiv in alt dosar al DNA -, el fiind cercetat pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta.

Spaga mascata de un contract fictiv de consultanta

Ciprian Nistor

Potrivit anchetatorilor, Dragos Basescu si Ciprian Nistor au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT. In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri. Procurorii mai spun ca in 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor. Astfel,  in 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu Nistor Ciprian, i-a cerut lui Staicu suma de 500.000 de euro pentru o solutie de nearestare la o contestatie formulata de catre DIICOT in dosarul ce o privea pe respectiva persoana. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului. „Denuntatorul le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen. Ca urmare, Dragos Basescu i-a spus denuntatorului ca are o solutie, respectiv incheierea unui contract fictiv de consultanta prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 de euro printr-o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la doi ani”, conform reprezentantilor DNA. Contractul trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni.

Negocierile din sauna

Procurorii sustin ca intalnirea dintre Staicu si Dragos Basescu a avut loc la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut lui Staicu sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz. Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014. La randul sau, omul de afaceri Ciprian Nistor a fost arestat preventiv, in aprilie, intr-un dosar de evaziune fiscala. Nistor ar fi fost si intermediarul mitei in dosarul in care sunt cercetati Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj si Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu. De altfel, si Pricop a fost audiat, ieri, la DNA.

 

author avatar
Andrei Coman
1.056 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger