AcasăNewsDragnea pozitioneaza Romania pe axa Tel Aviv - Washington

Dragnea pozitioneaza Romania pe axa Tel Aviv – Washington

Miscarea administratiei Trump de a se retrage din tratatul cu Iranul arata o strategie mai ampla a Statelor Unite care influenteaza politica globala nu doar Orientul Mijlociu. Denuntarea acestui tratat intareste legatura dintre SUA si Israel dar arunca in aer relatiile dintre Bruxelles si Washington care oricum nu erau foarte bune dupa masurile economice protectioniste luate de americani.

In acest context, trebuie mentionate disensiunile aparute in ultima perioada in interiorul UE, intre statele din Vest si cele foste comuniste din Est. Criticile venite de la Bruxelles pentru Polonia, Ungaria, Romania si Cehia nu au ramas fara ecou la Washington. Strategia prezentata de Franta si Germania prin care statele membre UE pot avea reduceri drastice ale fondurilor structurale daca nu respecta statul de drept si justitia reprezinta o lovitura in plex pentru Polonia, Ungaria si Romania care au avut cresteri economice foarte bune, in mare parte si datorita fondurilor europene. Astfel, Statele Unite speculeaza disensiunile europene dintre Est si Vest iar Romania isi creste considerabil importanta strategica.

Interviul lui Liviu Dragnea pentru Associated Press

Pe fondul acestor evenimente, Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul partidului de guvernamant da un interviu pentru Associated Press in care vorbeste despre probleme interne dar se refera pe larg si la iesirea Statelor Unite din tratatul cu Iranul.

”Eu cred ca Statele Unite nu se puteau retrage din acest acord fara sa aiba informatii foarte serioase. Eu ma refer la posibile reactii care pot fi pripite din partea altor state, fara sa se faca o analiza serioasa, fara sa se faca o discutie serioasa”

”Situatia din Orientul Mijlociu este o situatie complexa, pe care unii o stiu in totalitate, unii cred ca o stiu iar altii nu o inteleg. Dincolo de declaratii, de reactii rapide, publice, cred ca este necesara o analiza foarte serioasa si o discutie foarte serioasa cu Israelul, cu Statele Unite si cu alti actori importanti.” – Liviu Dragnea pentru Associated Press

Este a doua oara intr-un interval de timp foarte scurt in care liderul PSD are o pozitie transanta legata de politica externa si de fiecare data aceasta a fost aliniata cu pozitiile enuntate de Washington si TelAviv.  Ambele pozitionari, atat cea legata de mutarea ambasadei Romaniei de la TelAviv la Ierusalim cat si declaratiile legate de iesirea SUA din tratatul cu Iranul au fost privite critic de Bruxelles.

Interviul acordat de Dragnea pentru Associated Press a fost preluat si de The Washington PostNew York Times si Chicago Tribune ceea ce arata o deschidere clara a presei de peste ocean pentru liderul PSD.

Importanta strategica a Romaniei

Dosarul iranian a creat un precedent in interiorul NATO. Este pentru prima data cand mai multe state europene aleg sa ramana parte a unui acord cu o puternica incarcatura de securitate pe care Statele Unite il parasesc.

Dezbinarea din interiorul Uniunii Europene, lupta ideilor intre Bruxelles si Grupul de la Visegrad fac din Romania un punct cheie in logica actuala. Dincolo de conflictele interne, Liviu Dragnea are sansa sa devina un lider cu anvergura regionala folosind pe de o parte relatia foarte buna cu Netanyahu si Trump dar si faptul ca Romania va asigura presedintia UE incepand cu ianuarie 2019.

author avatar
Mihai Koblenko
632 afisari

7 COMENTARII

  1. Trebuie sa nu uitam istoria ca sa nu repetam merile greseli.Cand am putut sa ne aparam singuri?,foarte rar spre deloc,iar cand am avut garantii de la marile puteri am fost lasati pe cont propriu si la urma am fost tranzactionati ca la taraba.La ultima tranzactie de la Malta unde am fost pozitionati concret si real,oare actualii politicieni stiu,daca stiu inseamna ca vor lua deciziile cele mai bune.Sper ca deciziile luate sa nu fie cele gresite,pierzatoare pe termen scurt si mediu,caci termenul prea lung este prea indepartat si se pot schimba multe.Care este cea mai buna axa,cea de la bucuresti-tel-aviv-washington,decisa de alianta de la guvernare sau axa bucuresti-berlin-bruxelles aleasa de presedinte,bine ar fi ca ambele sa fie castigatoare pentru noi,sunt doar sperante.

  2. Ce faci, Dragnea? Iaca, fac și io o discuție. O discuție se poartă, sau se are, eventual, dar nu se face, musiu Dragnea. Parol.

  3. Vedeti ca sunt interese majore de spargerea UE. Rusia si Sua nu sunt doar simpli rechini ca Sorosi ci niste balene ucigașe,adica se mai joaca ca pisica pana te devora. E o axa stupida dincolo de orice organizatie dincolo de Nato si Ue dincolo de Onu care cere 2 state 1 capitala împărțită. De ce dracu au mai făcut organizatiile astea daca nu le respecta? Tot ca in vestul sălbatic care trage primu ia tot. Lor le convine ca sute de mii dec palestinieni o sa iasa in steada? De 70 de ani de cand le-au făcut stat le-a suflat in chur dar nimeni nu ia atitudine sau sa imparta tara spre pace si nonviolenta. Acolo sunt 3 rigii si mii de tiristi. Credeti ca mai sta vreunu?

  4. Cea mai reușita axa istorica a fost București – Paris-Londra,alte axe europene cand am sarit calul nu a tinut Axa cu Moscova un esec iar ea cand a fost facuta cu tarul am luat independenta spre detrimentul Basarabiei. Iar cea cu Berlin si Tokio vai mama ei cand Tokio se angajeaza singura in razboi cu Sua loc sa atace Moscova ca se castiga la scor de ruibi. Eu as metge pe cea norocoasa Paris Londra ca Berlinul parca joaca dublu cum e datina..

  5. Credeti ca statea ca generalul Bertlot printre ofiteri si soldati sa-i invete tehnici si tactici sa foloseasca mitraliera ca săraci si asa nu intelegeau ca erau saraci de la tara si au iesit la baioneta să învingă, si au invins. Nu americanii s-au bucurat de privilegii au zis ca apara armata romana de abuz bolsevic si ca la un semn cum zice Eminescu au tradat toti ne, au lasa singirei la selfie cu ursu… Mare atentie si cu atentie la neatentie.Nicolaie Iorga spunea-cine nu isi cunoaste istoria risca sa o repete. Si tot el spunea – Cel ce nu isicunoaste istoria e precum copilul fara de parinti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger