AcasăNewsDraconidele, vazute perfect din Romania la noapte, in premiera dupa 65 de...

Draconidele, vazute perfect din Romania la noapte, in premiera dupa 65 de ani!

Curentul de meteori Draconide ar putea avea o izbucnire de activitate in noapte de sambata spre duminica, fiind vizibil si din Romania, candva intre orele 22.00 si 03.00, conform site-ului Observatorului Astronomic din Bucuresti, care citeaza calcule ale Organizatiei Mondiale de Meteori.

Cei care doresc sa observe curentul de meteori Draconide trebuie sa iasa in afara orasului si sa priveasca cerul minimum o ora. Observatorul Astronomic le recomanda oamenilor sa priveasca la zeni (deasupra capului). Stelele cazatoare dintr-un curent ar trebui sa aiba o origine comuna, mai spune Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucuresti.

Metorii din acest curent apar atunci cand Terra trece prin acelasi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner si de obicei se vad doi, trei pe ora. „Anul acesta insa s-ar putea sa vedem mai multi, 60 pe ora, pentru ca ne vom intalni cu o parte densa in particule a locului prin care a trecut cometa intre 1900 si 1907”, se spune pe site-ul Observatorului.

In 1933 si 1946 planeta noastra a trecut prin aceeasi parte a traiectoriei cometei si s-au observat adevarate „furtuni” de meteori. Se crede ca anul acesta activitatea va fi mai slaba ca intensitate decat atunci pentru ca materialul din zona s-a disipat in spatiu.

Calculele arata ca, in noaptea de 8 spre 9 octombrie, candva intre ora 22.00 si 03.00, ar trebui sa se poata observa mai multe stele cazatoare care par a veni din constelatia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega. Totusi, cei interesati nu pot vedea toate aceste stele in acea constelatie si pentru a determina daca au observat o draconida trebuie sa prelungeasca inapoi traiectoria meteorului sa vada daca ajunge in constelatia Draco.

Acest curent de meteori produce suprize, astfel ca este cu atat mai interesant de observat, mai spune Observatorul Astronomic din Bucuresti, precizand ca lumina Lunii Pline va sterge din meteori, fiind posibil sa se vada mai putine stele cazatoare pe ora.

Potrivit Observatorului, este de asteptat ca si in 2012, 2020, 2024, 2025, 2030, 2035, 2037, 2042 si 2044 sa existe o activitate crescuta a acestui curent de meteori, mai ales ca anul viitor cometa mama (21 P/Giacobini-Zinner) se intoarce la periheliu (aproape de Soare).

Totodata, si Jeremie Vauboillon, specialist in predictii in cadrul Institutului Mecanica Cereasca si Calcul Efemeride (IMCCE) Paris, a declarat, in 16 septembrie, la Sibiu, ca in 8 octombrie va putea fi observat pe cer un „urias” curent de meteori, numit Draconide, Romania fiind „perfecta” pentru vizionarea acestui „fenomen unic in viata”. Potrivit acestuia, curentul de meteori, denumit popular „ploaie de stele cazatoare”, cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometa care patrund in atmosfera, cu viteza foarte mare.

„Ca sa va dau un exemplu, toata lumea stie ca in luna august sunt foarte multe stele cazatoare si toata lumea le poate vedea, fara un mare telescop. E foarte usor: te duci afara, deschizi ochii si le vezi. in octombrie, vor fi de doua ori sau chiar de sase ori mai multe stele cazatoare decat in august. Este momentul perfect pentru a fi vazute. Daca vreti sa scapati de oras, va duceti in afara, va intindeti sau va asezeti pe un scaun si le veti putea vedea. Va incurajez puternic sa mergeti sa le vedeti”, a declarat Jeremie Vauboillon.

Potrivit acestuia, ultima data fenomenul a fost vazut in 1946, iar inainte de acest an in 1933.

„Este ceva foarte rar, este exceptional si va rog sa nu ratati aceasta ocazie. Daca aveti bunici care au vazut curentul din 1946 sau din 1933 va vor spune ca este un eveniment unic in viata. Chiar trebuie sa-l vedeti, ca este ceva ce nu vedem zilnic”, a mai declarat specialistul in predictii.

Potrivit lui Vauboillon, „Draconidele” vor putea fi vazute din intrega Europa, dar si din partea de vest a Asiei, Romania fiind „perfecta pentru observarea acestui eniment”.

 

author avatar
Ciprian Purice
686 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger