AcasăNewsDr.Radu Zamfir: ”La lista pentru transplant nu e ca la coada la...

Dr.Radu Zamfir: ”La lista pentru transplant nu e ca la coada la portocale”

Anul trecut, in spitalele din Romania au fost efectuate 183 de transplanturi de rinichi

In fiecare an, lista de asteptare pentru transplant se mai mareste cu cateva sute, in special la rinichi si ficat. La transplantul renal cele cateva sute ingroasa randurile celor peste 5.000 de pacienti care asteapta vindecarea. Din pacate insa, regulile medicale, procedurile si conditiile care trebuie indeplinite nu pun in aplicare regula primul venit- primul servit.

Anul trecut in spitalele din Romania au fost efectuate 183 de transplanturi de rinichi

”La lista de asteptare pentru transplant nu este ca la coada la portocale”, ne spune medicul Radu Zamfir, numit anul acesta la conducerea Agentiei Nationale pentru Transplant. ”Ordinea inscrierii pe lista este doar unul dintre criterii, insa cel mai important este criteriul urgentei. Daca vine un pacient cu insuficienta hepatica din cauza unei intoxicatii cu ciuperci, acela moare daca in doua zile nu primeste un ficat nou. Si atunci acest bolnav poate fi inclus pe lista in ziua respectiva si in aceeasi zi sa si beneficieze de transplant”, sustine dr.Radu Zamfir. Zilele acestea, a fost din nou dezgropat cazul actorului Alexandru Arsinel, despre care se spune ca ar fi primit un rinichi prea repede. Coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant ne asigura insa ca, cel putin de cand conduce institutia, procedurile sunt absolut transparente si ca a reusit, intr-un timp foarte scurt, sa creasca numarul de donatori si, implicit, numarul de vieti salvate.

Familiile inca refuza sa dea acceptul

Anul trecut, 248 de familii au semnat cererile de accept pentru donare, iar 57 au refuzat. Tot in 2018 au fost admisi 523 de bolnavi de insuficienta renala care au nevoie de transplat, numarul total al celor aflati pe liste de asteptare ajungand la 5.255. Din nefericire, rapoartele pe anul trecut arata ca 13 romani care asteptau sa primeasca un rinichi au murit. In aceeasi perioada, pe listele pentru transplantul hepatic au fost admisi 138 de bolnavi, lista ajungand la 573 de oameni care au nevoie de un alt ficat. In prezent, ca sa poti preleva organe de la cei aflati in moarte cerebrala este nevoie de acceptul familiei. Medicul Radu Zamfir ne spune ca oamenii au devenit mai constienti, mai responsabili si mai putin reticenti in a accepta ideea de donare a organelor, fapt care inseamna o sansa in plus pentru cdei aflati pe listele de asteptare pentru o sansa la viata.

31 de donatori in doar cateva luni

Ziua Nationala a Transplantului, sarbatorita la inceputul acestei luni, a adus vesti bune pentru acest domeniu. Dupa o perioada dificila cu o scadere drastica a numarului de donatori, s-au inregistrat, in doar cateva luni, 31 de donatori. Astfel, din 76 declarari de moarte cerebrala, doar in 17 cazuri a fost refuzata donarea, restul intrand in cauze medicale care nu au permis prelevarea. Astfel, pana la data de 31 mai 2019, s-au efectuat 21 de transplanturi de ficat de la donatori decedati si 4 interventii de ficat de la donatori in viata. Totodata, 53 de pacienti au beneficiat de transplant de rinichi, 26 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienti in viata.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
301 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger