AcasăNewsDouă virusuri fac ravagii în rândul pisicilor: mii de feline au murit,...

Două virusuri fac ravagii în rândul pisicilor: mii de feline au murit, în două țări. Ce spun experții

sursa foto: ziare.com

Cei mai mulți stăpâni de animale au mare grijă de prietenii lor necuvântători și îi tratează ca pe un membru al familiei. Fie că e vorba de pisici sau câini, stăpânii unor astfel de animale de companie se străduiesc, cel mai adesea, să le ofere cele mai bune condiții de trai, le cumpără mâncare potrivită pentru statura și vârsta lor și merg cu ei periodic la veterinar, pentru a se asigura că amicii lor blănoși sunt sănătoși.

În tot acest context, s-a aflat că sunt semne de îngrijorare în rândul stăpânilor de pisici din două țări, dar și preocupare în rândul experților, după ce un număr mare de feline au pierit, în ultima perioadă.

Mii de pisici au murit în Cipru, iar experţii avertizează că o tulpină mai virulentă a unui coronavirus felin provoacă o boală gravă la aceste animale. Separat, zeci de pisici au pierit după ce au fost infectate cu gripă aviară în Polonia, potrivit The Guardian. Specialiștii se întreabă dacă această creştere a numărului de decese indică ceva şi dacă, având în vedere că multe persoane au acasă pisici, ca animale de companie, există vreo dovadă a unui risc crescut pentru oameni.

O informație importantă a apărut în acest context – faptul că focarul din Cipru implică un coronavirus felin care nu are legătură cu Covid-19. Dar care circulă, de asemenea, la pisici în Marea Britanie. Acest coronavirus nu infectează oamenii, potrivit aceleiași surse. În mod normal, virusul provoacă doar o uşoară tulburare la nivel de stomac, dar poate duce la peritonită infecţioasă felină – PIF (feline infectious peritonitis – FIP), în care globulele albe se infectează, răspândind virusul în corpul pisicii şi declanşând o reacţie inflamatorie adesea fatală în abdomen, rinichi şi creier.

Evoluție „foarte alarmantă”

Ar mai fi de precizat faptul că la începutul acestui an, medicii veterinari au raportat o creştere bruscă a numărului de pisici care suferă de FIP în diverse locuri din Cipru. De la trei şi, respectiv, patru cazuri confirmate prin PCR în 2021 şi 2022, s-a ajuns la 98 de cazuri în ianuarie.

Săptămâna trecută, Dinos Ayiomamitis, şeful Societăţii pentru Protecţia şi Bunăstarea Pisicilor (PAWS) Cipru, a făcut afirmaţia dramatică potrivit căreia aproximativ 300.000 de pisici au murit din cauza PIF începând din ianuarie, deşi ulterior a precizat că acesta a fost un calcul aproximativ bazat pe o mortalitate estimată la 20-30% în rândul celor aproximativ 1 milion de pisici din insulă.

„Nu am validat încă aceste cifre”, a declarat Dr. Charalampos Attipa, lector senior în patologie clinică veterinară la Universitatea din Edinburgh şi unul dintre oamenii de ştiinţă care investighează epidemia. Acesta a spus că ultimele cifre arată că numărul cazurilor a crescut cu un multiplu de 40, de la an la an. „În mod cert, cifrele sunt de ordinul miilor, dar (numărul) exact este greu de spus”, a precizat el.

În orice caz, acesta a afirmat că evoluția a fost „foarte alarmantă” și a indicat o tulpină mai virulentă în circulație.

Echipa din Edinburgh a făcut secvenţierea genomului pentru a stabili dacă virusul a suferit mutaţii. În caz afirmativ, este posibil ca pandemia să fi determinat indirect apariţia unei noi tulpini: deoarece pisicile pot fi infectate cu Covid-19, multe dintre ele sunt purtătoare de noi anticorpi care ar fi putut determina evoluţia coronavirusurilor feline existente.
În tot acest context s-a mai aflat un aspect. Acela că medicii veterinari din Liban, Turcia şi Israel – state care au, de asemenea, populaţii mari de pisici vagaboande – au raportat creşteri similare, a declarat Attipa, deşi nu există dovezi ale unui model similar în Marea Britanie sau în Europa.

Se recomandă ca pisicile aduse din Cipru să fie testate înainte de călătorie

Conform sursei citate, răspândirea virusului în Marea Britanie ar fi probabil mai lentă, deoarece există mai puţine pisici vagaboande, iar PIF este tratabilă. Însă antiviralele pot costa 5.000 de lire sterline pentru un tratament.

E de avut în vedere și faptul că Asociaţia Veterinară Britanică (BVA) recomandă ca pisicile aduse din Cipru să fie testate înainte de călătorie. Și să nu fie transportate în cazul în care testul este pozitiv.

Dr. Justine Shotton, vicepreşedinte senior al BVA, a declarat: „Cazurile raportate de peritonită infecţioasă felină (FIP) în Cipru sunt, de înţeles, îngrijorătoare. Cu toate acestea, FIP este o afecţiune întâlnită la pisicile din Marea Britanie şi, prin urmare, în timp ce testele sunt în curs de desfăşurare pentru a determina dacă este vorba de o nouă tulpină a virusului, sfatul nostru actual pentru proprietarii de pisici este să contacteze medicul veterinar dacă au orice îngrijorare cu privire la sănătatea sau bunăstarea animalului lor de companie şi să discute orice opţiuni de asistenţă medicală preventivă”.

Între timp, autorităţile poloneze investighează un focar de gripă aviară H5N1 înalt patogenă la pisicile domestice. Până la data de 11 iulie, 29 de pisici au fost testate pozitiv pentru gripa H5N1 în 13 regiuni ale ţării. Simptomele au inclus dificultăţi de respiraţie, diaree cu sânge şi simptome neurologice. Unsprezece dintre pisici au murit, iar alte 14 au fost eutanasiate.

S-au raportat decese și la alte specii de mamifere

Deşi au mai fost raportate anterior infecţii sporadice cu gripa H5N1 la pisici, „acesta este primul raport privind un număr mare de pisici infectate pe o zonă geografică extinsă în cadrul unei ţări”, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De asemenea, se raportează din ce în ce mai multe cazuri de decese la alte specii de mamifere, inclusiv la câini de companie, foci şi lei de mare.

Dr. Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, a declarat că „există o schimbare recentă de paradigmă în ecologia şi epidemiologia gripei aviare care a sporit îngrijorarea la nivel mondial, deoarece boala s-a răspândit în noi regiuni geografice şi a provocat dispariţii neobişnuite de păsări sălbatice, precum şi o creştere alarmantă a numărului de cazuri la mamifere”.

Se continuă cercetările pentru a se determina sursa infecţiilor la pisici

Se fac verificări pentru a se lămuri exact sursa infectărilor la feline. Cercetările privind sursa infecţiilor la pisici continuă, dar printre posibilităţi se numără contactul direct sau indirect cu păsări infectate sau cu mediul acestora, precum şi consumul de păsări infectate sau de alimente contaminate cu virusul.

Dintre cele 25 de pisici pentru care au existat disponibile informaţii, două trăiau în aer liber, 18 erau pisici de interior cu acces la balcon, terasă sau grădină, iar cinci erau ţinute complet în interior. Se pare că şapte dintre pisici au avut posibilitatea de a intra în contact cu păsări sălbatice.

Măsuri de precauție recomandate stăpânilor de câini și pisici

Niciunul dintre proprietarii pisicilor nu pare să fi fost infectat. Până la data de 12 iulie, niciuna dintre cele 70 de persoane care au intrat în contact cu pisicile care au fost testate pozitiv pentru virus nu a raportat simptome. Din acest motiv, riscul pentru proprietarii de pisici şi pentru medicii veterinari care au fost expuşi la pisici infectate este evaluat ca fiind de la scăzut la moderat, iar riscul pentru populaţia generală ca fiind scăzut.

Citiți și: OMS avertizează că un nou virus ar putea „captura” specia umană. Apel la guverne să protejeze populația

Cu toate acestea, ca măsură de precauţie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a recomandat ca proprietarii să îşi ţină pisicile în casă, iar câinii în lesă în zonele în care a fost confirmată o circulaţie extinsă a gripei H5N1 la păsările sălbatice.

De asemenea, organizaţiile globale de sănătate monitorizează îndeaproape virusurile în circulaţie, pentru a detecta orice semn că acestea devin mai periculoase pentru oameni.

author avatar
Andrei Coman
448 afisari

6 COMENTARII

  1. si crezi ca daca nu se mai cresc alea ce ai enumerat tu,se golesc orfelinatele?nu e asta solutia din pacate…iar cu voleul …mai usor..sa nu cazi ..in cur..

  2. @Alex Bai prietene, nu esti prea sanatos mintal. Te lauzi ca faci sala, dar in capul ala n-ai nimic. Mintea ta a ramas la nivel de 6-8 ani, cand probabil ai inceput sa chinuiesti animalele. Cine stie ce sadic psihopat sau criminal, ascunde profilul ala al tau. Pana la urma animalele n-au nicio vina ca sunt oamenii defecti la cap.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger