AcasăNewsDouă proteste în Capitală. Sute de persoane protestează împotriva restricțiilor impuse de...

Două proteste în Capitală. Sute de persoane protestează împotriva restricțiilor impuse de Guvern. Reacția premierului Ludovic Orban

Două proteste au loc sâmbătă în Capitală, unde zeci de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de aurorități în contextul pandemiei de coronavirus.

Guvernul a luat hotărârea ca în localitățile unde sunt foarte multe cazuri de infectări cu noul coronavirus să se poarte masca de protecție chiar și în mediul liber.

Au fost primele îmbrânceli cu jandarmii

Mulţi protestatari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de obligativitatea purtării măştilor de protecţie şi au spus că nu cred în această pandemie. Oamenii au mai spus că nu sunt de acord cu închiderea restaurantelor şi a teatrelor şi că drepturile le sunt încălcate.

Tensiunile dintre protestatari și jandarmi au crescut imediat ce aceștia din urmă au spus să-și pună măștile de protecție, deoarece, nu se păstrază distanțarea socială.

Protestatarii au ajuns să se ia la îmbrânceli cu forţele de ordine.

Manifestanţii au cerut demisia lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretar de stat în MAI.

„Nu mi se pare normal ca într-o ţară democratică nu ai voie să te exprimi. Pentru ce s-a creat ambuscada asta? Pentru intimidare? Avem dreptul la libertate. În 1989 au murit oameni aici pentru libertate. Ruşine acestor oameni. Poporul roman a ales să fie sclav. Nu mi se pare normal, toţi suntem români şi luptăm. Eu nu cred în această pandemie. Asta se face la nivel mondial pentru că vor să schimbe totul”, a declarat unul dintre manifestanţi.

Protestatarii i-au huiduit pe jandarmi şi au scandat „Libertate, libertate!, „Jos dictatura”, „Noi vă plătim”, „Jos trădătorii!”, „Copiii noştri nu-s cobaii voştri”. La un moment dat, oamenii au început să spună în cor rugăciunea „Tatăl nostru”.

Câțiva dintre protestatari au început să se certe cu jandarmii, prezenți la fața locului.

Oamenii nu poartă măști de protecție și nici nu respectă distanțarea socială.

Al doilea protest este în Calea Victoriei din București

Zeci de persoane și-au anunțat prezența la protest, nemulțumiți de faptul că autoritățile au decis închiderea restaurantelor.

Este al doilea protest în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti de a închide restaurantele şi cafenelele care funcţionează în spaţii interioare.

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii industriei HORECA, cu care a discutat măsuri de sprijinire a acestui sector, în contextul crizei sanitare, după ce Executivul a decis închiderea restaurantelor şi cafenelelor.

„Premierul Ludovic Orban a avut consultări cu reprezentanţii industriei HORECA cu privire la impactul deciziilor luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, precum şi al măsurilor de sprijinire a acestui sector, în contextul crizei sanitare. O modalitate de susţinere a sectorului HORECA stabilită de Guvern constă în continuarea plăţii şomajului tehnic pentru angajaţi pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil şi a plăţii unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat pentru fiecare loc de muncă menţinut la reluarea activităţii”, a anunțat Guvernul.

Reacția premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a reacționat la protestele care au loc în Piața Universității și Piața  Victoriei, afirmând că este mai simplu să porți mască de protecție decât mască de oxigen.

„Să poarte mască dacă nu vor să se îmbolnăvească. Mai bine porţi mască din asta, decât să ajungi să ai nevoie de mască de oxigen sau – Doamne fereşte! – să intri pe ventilaţie mecanică. E mult mai simplu să porţi mască”, a spus premierul.

Totodată, întrebat de ce nu sunt sancţionaţi participanţii care nu respectă regulile de distanţare, premierul a precizat că legea va fi aplicată, dar a admis şi că au fost evitate astfel de intervenţii.
„Sunt convins că cei care nu respectă regulile vor fi amendaţi în conformitate cu legea. (…) Noi ne-am ferit să avem intervenţii, mai ales că au fost mai multe manifestaţii care nu au avut amploare şi nici nu au avut o temă – asta mi se pare o temă absurdă, să demonstrezi împotriva măştii. Chiar mi se pare ceva… În condiţiile în care e un lucru demonstrat ştiinţific de toţi specialiştii că masca e, de fapt, un mijloc de protecţie care te ajută să nu te îmbolnăveşti. Acesta e ca un protest împotriva sănătăţii publice, inclusiv un protest împotriva propriei sănătăţi. Adică, mi se pare un gest complet lipsit de noimă. (…) Ce să fac? Să îi dispersez ca să creez şi mai mult…? Nu, legea va fi aplicată”, a precizat premierul.

author avatar
Eli Dan Davidescu
226 afisari

6 COMENTARII

    • Adevarat suntem o rusine dar nua Europei ci a lumii ! Uita-te la raspunsul de la 21:33. Domnul ajuta robilor sai dar tu care te mandresti si te crezi stapan cand de fapt esti scalvul necuratului, vei pieri!

  1. Anonimului de la ora 21.33 matii se scie ma-tii ,prostule agramat.Mananci pomana statului degeaba.Daca nu vrei ajutorul Domnului poate te ajuta diavolul.Cand o sa fii la stramtoare nu o sa il nimeresti pe Dumnezeu.Dar El nu ajuta varcolaci cu coarne.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger