AcasăNewsDouă F-35A americane au aterizat de urgență la Berlin/SUA ține la secret...

Două F-35A americane au aterizat de urgență la Berlin/SUA ține la secret motivul

Două F-35A americane au aterizat de urgență la Berlin/SUA ține la secret motivul

Cu câteva zile înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina, forțele aeriene americane au anunțat desfășurarea de avioane de vânătoare-bombardament F-35A la Spangdahlem, în Germania, pentru a „întări starea de pregătire, a îmbunătăți postura de apărare colectivă a NATO și a crește în continuare capacitățile de integrare aeriană cu aliații și națiunile partenere”.

De atunci, șase dintre aceste aeronave au fost redistribuite pe flancul estic al NATO, două în Amari (Estonia) unde tocmai li s-au alăturat F-35B de la Royal Air Force, două la Siauliai (Lituania) și două la Fetesti (România).

A câta defecțiune tehnică?

Cei care au rămas la Spangdahlem desfășoară misiuni de supraveghere în Polonia, alături de aparate Rafale franceze și Eurofighter EF-2000 germane.

Dar, la 5 martie, două dintre aceste F-35A trimise peste Polonia au fost nevoite să aterizeze de urgență pe una dintre pistele aeroportului Willy-Brandt din Berlin-Brandenburg, după ce pilotul unuia dintre ele a raportat o defecțiune tehnică în timp ce survola orașul Lausitz, situat la aproximativ 100 km sud de capitala Germaniei, scrie Opex 360.

Odată ajunse pe pistă, cele două F-35 au fost plasate sub supravegherea „poliției militare”, a indicat cotidianul „Der Tagesspiegel”, care nu a reușit să obțină mai multe detalii despre incidentul care a afectat unul dintre F-35A.

Având în vedere imaginile publicate pe rețelele sociale și de presa germană, nu pare să fie pusă în discuție o coliziune cu pasăre.

Germania ar putea decide în curând să achiziționeze F-35A pentru a permite forțelor sale aeriene (Luftwaffe) să își mențină participarea la partajarea nucleară a NATO.

Pe de altă parte, la 2 martie, un F-16 de la 31st Fighter Wing a Forțelor Aeriene americane, angajat și el în operațiuni de securizare a spațiului aerian al țărilor membre NATO, a aterizat pe „burtă” la Aviano (Italia), la întoarcerea sa dintr-o misiune în sud-estul Europei. De atunci nu au fost făcute publice detalii despre acest incident.

author avatar
Tudor Borcea
390 afisari

1 COMENTARIU

  1. Și în zona tampon dintre Israel și Siria avioanele F-35 și-au dat seama că nu mai știu în care zonă a globului se află zburând prin aer pentru că GPS-ul o luse razna. Nu s-a precizat din care cauză dar în Siria este mult echipament de radiolocație și bruiaj rusesc care bate la peste 600 de km, însă nu la fel de mult ca în Russia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger