AcasăNewsDoua din cinci iaurturi cu fructe nu au… fructe!

Doua din cinci iaurturi cu fructe nu au… fructe!

Peste 60% dintre iaurturile analizate in cadrul unei campanii de informare a Asociatiei Pro Consumatori (APC) contin arome sintetice, in loc de fructe adevarate. De asemenea, unele iaurturi contin pana la 11 lingurite de zahar, diverse tipuri de sucuri de fructe si legume si amidon.

Iaurturile analizate contin numai bunatati: aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, caramel, carmin, esteri lactici, azot, guma guar, guma arabica si antocianine

Niciunul dintre produsele  analizate de expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) in cadrul unui studiu privind calitatea iaurturilor cu adaosuri nu respecta reteta traditionala a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucati de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale). Potrivit unui comunicat al APC, au fost analizate 61 de tipuri diferite de iaurt din punct de vedere al ingredientelor folosite si al  aditivilor alimentari care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

Vrei fructe? Ia morcovi si sfecla

Astfel, 61% dintre iaurturile analizate contin arome sintetice, 29% amidon, 28% dintre iaurturile cercetatecontin un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe si legume (morcov negru, sfecla rosie), 24% contin concentrat de morcov negru si  17% dintre iaurturile analizate contin sfecla rosie. Mai mult, in cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, azot, guma lacust, guma guar, guma arabica, guma de caruba, guma acacia si antocianine. Totodata, s-au constat cantitati de zaharuri per unitatea de vanzare intre 7 grame si 55,2 grame, adica intre o lingurita si jumatate de zahar si 11 lingurite de zahar.

Nu sunt pentru copii

„Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor il are asupra sanatatii acestora. (…). Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe si legume in proportii neclare, amidon modificat, fainuri de orez/soia si aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vandute sunt inselatoare, induc impresia unor amestecuri formate din iaurt si bucati de fructe. Avand in vedere atat cantitatea mare de zahar continuta, cat si compozitia nespecifica, incarcata din punct de vedere chimic, nu recomandam ca acest tip de produs sa faca parte din alimentatia copiilor”, a declarat  Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

author avatar
National
595 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger