AcasăNewsDosarul "Zambaccian": DNA cere inchisoare cu executare pentru Adrian si Dana Nastase

Dosarul „Zambaccian”: DNA cere inchisoare cu executare pentru Adrian si Dana Nastase

Adrian si Dana Nastase

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat, marti, la instanta suprema, pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a Irinei Paula Jianu, in dosarul „Zambaccian” in care sunt acuzati de fapte de coruptie.

Adrian si Dana Nastase

Procurorul a cerut instantei condamnarea la pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu. Cele mai mari limite de pedeapsa in cazul acuzatiilor din acest dosar sunt intre trei si zece ani de inchisoare.

Instanta suprema judeca, marti, ultimul termen in dosarul „Zambaccian”.Adrian Nastrase, Dana Nastase si Paula Jianu au dat in 27 februarie primele declaratii in dosarul „Zambaccian” de la inceperea cercetarilor.

Adrian Nastase a aratat in declaratia data in fata instantei la termenul din 27 februarie ca nu l-a santajat niciodata pe fostul consul Ioan Paun si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.

La randul ei, Daniela Nastase a spus ca la un moment dat i-a dat doua transe de bani lui Ioan Paun, de 15 si, respectiv, 20.000 de dolari, bani cu care fostul consul trebuia sa achizitioneze plante chinezesti din care sa fie facut medicamentul pentru mama sa, precum si sa plateasca doctori specializati in boala mamei sale.

Irina Paula Jianu a aratat, in fata instantei, ca nu a intervenit niciodata pentru Adrian sau Daniela Nastase, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost de doua ori cu sotia fostului premier in China, in ambele situatii cumparand numeroase „suveniruri” si nu „bunuri”.

Fostul consul al Romaniei la Shanghai declara ca a primit bani de la sotii Nastase pentru a face achizitii de bunuri in China, o transa de 20.000 de euro fiindu-i data in decembrie 2002, pe cand se afla in tara.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, in 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Nastase, pentru luare de mita si santaj, pe sotia acestuia, Daniela Nastase, pentru complicitate la luare de mita si santaj, si pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Paula Jianu, pentru dare de mita si spalare bani.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru – cu atributii de coordonare a activitatii membrilor Guvernului, de numire a conducatorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului si a altor persoane ce indeplinesc functii publice, cu atributii de control in ce priveste activitatea ministrilor si atributii de control asupra autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Nastase ar fi primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 30 ianuarie, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Liderul PSD a anuntat ca va ataca cu recurs decizia in dosarul „Trofeul Calitatii”, el exprimandu-si convingerea ca lucrurile vor fi corectate si acuzand faptul ca, in prima instanta, decizia condamnarii sale a fost una „politica”, „murdara”.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»”. „In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase”, potrivit DNA.

Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

author avatar
National
1.088 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger