AcasăNewsDosarul rapirii jurnalistilor romani din Irak, mutat la ICCJ

Dosarul rapirii jurnalistilor romani din Irak, mutat la ICCJ

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 au decis, joi, sa trimita Dosarul rapirii jurnalistilor romani din Irak la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Este vorba despre dosarul in care Corneliu Vadim Tudor ii acuza pe Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, si pe Vasile Blaga, copresedintele Partidului National Liberal, ca si-au insusit o parte din banii dati de statul roman pentru rascumpararea celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005.

La vremea respectiva, Vadim Tudor se baza pe mai multe informatii facute publice de Ciprian Nastasiu, fostul procuror DIICOT. Acesta din urma sustinea ca „Romania a pus la bataie 12-13 milioane de euro pentru rascumpararea jurnalistilor. Stiam ca banii venisera dintr-un fond special administrat de SIE roman. Eu insumi l-am vazut pe maiorul SRI Coldea (in prezent general si director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci cand ostaticii au fost eliberati, asumandu-si o mare responsabilitate pentru deznodamantul crizei. Stiam cu totii ca presedintele era implicat in fiecare detaliu. Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3-4 milioane de euro pe drumul unde trebuia platita rascumpararea. Poate ca Grupul de Criza estimase costurile Guvernului roman, care dura deja de aproape doua luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3-4 milioane de euro, astfel incat i le-au rambursat Guvernului din fondul special… sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au impartit intre ele”.

Intre timp, Corneliu Vadim Tudor a solicitat procurorilor de la Parchetul General redeschiderea dosarului. Acestia s-au adresat magistratilor de la Tribunalul Bucuresti, care insa joi au declinat competenta catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Exista mai multe persoane implicate in poveste care il acuza pe Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, ca a clasificat documentele pentru 50 de ani pentru ca nimeni sa nu stie cu exactitate suma reala platita rapitorilor.

author avatar
Cristi Ionita
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger