AcasăNewsDosarul MURFATLAR, trimis în instanță. Prejudiciul URIAȘ stabilit de DNA

Dosarul MURFATLAR, trimis în instanță. Prejudiciul URIAȘ stabilit de DNA

sursa foto: Facebook/Direcția Națională Anticorupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în instanță dosarul „Murfatlar”, în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în formă continuată. Cauza a fost trimisă spre judecare Tribunalului Buzău.

Prejudiciul în această cauză depășește 47,5 milioane de euro – au stabilit procurorii DNA.

Astfel, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, Marius Fulgeanu, acuzația fiind de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și a fostului director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța, Nicolae Cristian Stăniguț, acuzat de de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

precum și a lui Leonard Adumitroaie, fost inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Citiți și: DE ASTA A VENIT ZELENSKI: PENTRU MURFATLAR!

Șase oameni de afaceri, trimiți în judecată

Totodată, au fost trimiși în judecată, în același dosar și șase oameni de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea, se menționează într-un comunicat transmis de DNA vineri, 22 decembrie.

De asemenea, din comunicatul DNA reiese că au fost trimiși în judecată și:

SC MURFATLAR ROMÂNIA S.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,

SC EUROAVIPO S.A., sub aspectul săvârșirii următoarelor infracţiuni:
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală,

SC BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,

SC OANA MANAGEMENT S.R.L., sub aspectul săvârșirii următoarelor infracţiuni:
– evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

Ce acuzații le aduc procurorii

Procurorii susțin că în „dosarul Murfatlar”, prejudiciul produs bugetului statului – prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale – depășește 47,5 milioane de euro.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, societățile S.C. Murfatlar România SA, S.C. Euroavipo S.A, S.C. Bartenders Distilleries S.R.L și SC Oana Management S.R.L cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei șase oameni de afaceri, cercetați în prezenta cauză, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, ar fi fost:

– sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;

– înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfășurării activității de producție a băuturilor alcoolice;

– “îngăduința” inculpaților Fulgeanu Marius, Stăniguț Nicolae Cristian și Adumitroaie Leonard care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligați și nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor S.C. Murfatlar România SA și S.C. Euroavipo S.A, deși societățile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant”, potrivit comunicatului DNA.

Totodată, sursa citată anunță că în această cauză s-au dispus măsuri asiguratorii contând în indisponibilizarea unor bunuri și sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei. Și că Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Cauza va ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul Buzău. Mai exact, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

author avatar
Andrei Coman
854 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger