AcasăNewsDosarul Crevedia, trimis în instanță. Ce acuzații li se aduc patronilor stației...

Dosarul Crevedia, trimis în instanță. Ce acuzații li se aduc patronilor stației GPL

Dosarul Crevedia, trimis în instanță. Patronii stației GPL de la Crevedia sunt acuzați de trei infracțiuni.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă, patronii firmei Flagas SRL – care deţine staţia GPL din Crevedia unde s-au produs explozii în luna august 2023 – au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, potrivit Antena3.

Cei doi sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Trimiterea în judecată a dosarului Crevedia a fost anunțată, miercuri dimineață, de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prin intermediul unui comunicat. Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Răcari.

Tragedia de la Crevedia, din august anul trecut, a provocat decesul a cinci oameni și vătămarea corporală a 54 de persoane. Dar și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse partial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora, din câte au anunțat reprezentanții PÎCCJ.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul de presă al PÎCCJ cu privire la dosarul Crevedia:

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:

Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus trimiterea în judecată, sub controlul judiciar, a doi inculpați, persoane fizice, asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

1. Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, faptă prev. de art. 255 alin.1 și 2 Cod penal, cu referire la art. 254 alin. 2 Cod penal, constând în aceea că, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Șoseaua București-Târgoviște nr. 231, județul Dâmbovița.

Astfel, a fost autorizată și impulsionată desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum și utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condițiile inexistenței unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/ încărcare GPL. Toate acestea s-au desfășurat într-o locație neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse partial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora.

2. Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin.1 Cod penal, constând în aceea că, în perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate și securitate în muncă – prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerințele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în Hotărârea de Guvern nr. 1218/2006 privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate în

muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici și în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă – deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

3. Nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă prev. de art. 350 alin. 1 și 2 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de angajatori, nu au respectat obligațiile și măsurile stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, prevăzute de H.G. nr. 1146/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă și de Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, deși aveau îndatorirea de a respecta aceste măsuri și obligații.

În condițiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalți factori de decizie din cadrul societății elaborase în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligației de a asigura respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziția angajaților societății, care desfășurau activități lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat și nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată și afectată de vicii de funcționare, determinându-i în mod activ pe angajații societății să o utilizeze în procesul de transvazare. S-a intervenit astfel efectiv

în procesul muncii și s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acțiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanșare a unui accident de muncă, care s-a și concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din județul Dâmbovița, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât și în afara muncii.

Totodată, prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată și a unei inculpate, persoana juridică, la care cei doi inculpați aveau calitatea de asociați și administratori în drept și în fapt, sub aspectul săvârșirii acelorași infracțiuni.

Prin actul de sesizare a instanței, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menținerea măsurilor asigurătorii instituite și menținute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea și menținerea acestor măsuri.

Astfel, prin ordonanța din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparținând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparținând unui inculpat și asupra a 7 imobile aparținând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de către cei doi inculpați persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile. Prin ordonanța nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părți sociale la mai multe societăți.

Activitățile de cercetare penală au fost efectuate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române.

Menţionăm că dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Răcari.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie”.