AcasăNewsDosar exploziv de coruptie: Securizarea frontierelor, anchetata de DNA

Dosar exploziv de coruptie: Securizarea frontierelor, anchetata de DNA

DNA a inceput urmarirea penala intr-un megadosar de coruptie cu radacini din vremea cabinetului Nastase. Procurorii anticoruptie ancheteaza modul prin care au fost acordate contracte informatice in valoare de un miliard de euro, mai multi fosti ministri urmand sa dea cu subsemnatul la DNA.

Ion Moraru (in imagine) si Eugen Bejinariu, audiati la DNA intr-unul dintre cele mai mari dosare de coruptie

Printre contractele aflate in atentia DNA este cel privind securizarea frontierelor incheiat cu EADS in valoare de 700 milioane euro, precum si cel al licentele informatice folosite in scoli, contract semnat in guvernarea Nastase. In acest caz, DNA i-a chemat la audieri pe Secretarul General al Guvernului, Ion Moraru, si pe amorezul Mariei Marinescu, Eugen Bejinariu (fost sef al SGG in cabinetul lui Adrian Nastase).

Sesizarea Corpului de Control al Guvernului

Eugen Bejinariu

DNA a anuntat, ieri, ca a inceput urmarirea penala in rem, pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita, in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro. „Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant”, a precizat DNA.

Adevarata miza – contractul pentru securizarea frontierelor

Trei  contracte referitoate la licentele IT au fost derulate intre 2001 si 2013. Este vorba despre Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane de dolari, derulat in perioada 2004-2009, de Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET, in valoare de 96 de milioane de euro, derulat in perioada 2009-2013, si de Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI), incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 de milioane de euro. Insa, adevarata miza a super anchetei derulate de procurori o constituie contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 de milioane de euro (extins in 2009 cu 200 de milioane de euro).

author avatar
National
2.550 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger