AcasăNewsDonald Tusk propune Marii Britanii un statut privilegiat in UE

Donald Tusk propune Marii Britanii un statut privilegiat in UE

Cameron mai marcheaza inca un punct in negocierea cu UE

Presedintele Consiliului European a dezvaluit propunerile sale pentru a se asigura ca Marea Britanie ramane in UE, punand pe masa o ”frana de urgenta” prin care Londra ar putea limita pana la patru ani ajutoarele sociale pentru muncitorii imigranti proveniti din Europa.

Cameron mai marcheaza inca un punct in negocierea cu UE

”A fi sau a nu fi impreuna, aceasta este intrebarea (…) la care trebuie raspuns in urmatoarele doua saptamani”, a lansat presedintele Donald Tusk, facand publice ”propunerile pentru un nou acord intre UE si Regatul Unit”, informeaza AFP. David Cameron, reales in mai 2015, a promis organizarea unui referendum pe tema iesirii sau nu din UE, sub presiunea eurofobilor Ukip si aripii eurosceptice a propriului partid, cu riscul sa provoace o criza majora in sanul unei UE deja zguduita de criza refugiatilor. Premierul conservator a salutat imediat ”progrese reale in cele patru domenii in care Regatul Unit are nevoie de schimbare”. Bruxelles a propus un mecanism de ”salvgardare” pentru a limita, pe o perioada care ar putea ajunge la patru ani, a ajutoarelor sociale destinate muncitorilor emigranti intra-europeni, in principal cei proveniti din Europa de Est, care se instaleaza pe sol britanic. Aceasta ”frana de urgenta” s-ar putea activa in cazul unui aflux ”de-o magnitudine exceptionala” al muncitorilor din alte state membre, cu aprobarea Bruxelles si a altor state UE. Marea Britanie aproape ca a obtinut sa fie clasata in aceasta categorie, pentru o durata ce ramane a fi negociata. Insa, marti, Comisia Europeana a recunoscut ca ”situatii exceptionale care justifica utilizarea ”franei de urgenta”, ”exista astazi in Regatul Unit”.

”Mai raman multe de facut”

Cameron a calificat un ”veritabil progres” declaratiile lui Tusk, totodata considerand ca ”mai este inca de lucrat”. Cameron, care doreste, la fel ca si partenerii sai europeni, ca Regatul Unit sa nu paraseasca UE, a primit si sprijinul presedintelui american Barack Obama. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, marti, Obama a afirmat sustinerea constanta a Statelor Unite pentru un Regat Unit puternic intr-o Uniune Europeana puternica. Nu se stie pe ce se bazeaza presedintele american pentru a evoca, la ora actuala, o Uniune Europeana puternica. Dar Barack Obama stie ca o ”defectare” britanica va fi o lovitura dura pentru UE si, poate, fatala.

author avatar
Tudor Borcea
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger