AcasăNewsDonald Trump vrea să mai țină o dată frâiele Americii. Își depune...

Donald Trump vrea să mai țină o dată frâiele Americii. Își depune oficial candidatura pentru un nou mandat

Preşedintele american Donald Trump îşi va lansa oficial candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2020.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> președintele Statelor Unite Sursa foto Twitter

Liderul de la Casa Albă va încerca să arate încredere de sine şi să se portretizeze ca un câştigător în discursul pe care îl va ţine marți la Centrul Amway din Orlando, Florida, scrie The Guardian. Vor fi prezente 20.000 de persoane la acest eveniment care are loc cu aproape un an și jumătate înaintea alegerilor, stabilite pentru noiembrie 2020. „Mitingul pare să bată recordurile. Vom plasa în aer liber ecrane imense pentru toată lumea. Peste 100.000 de cereri. Ţara noastră merge grozav, cu mult peste ce credeau rataţii şi criticii că este posibil – şi va deveni din ce în ce mai bine!”, a postat Trump pe Twitter.

Democraţii vor căuta să submineze această demonstraţie de forţă printr-un contra-miting numit „#DefeatTrumpFL” (#Învingeți-lPeTrumpFL), care va avea loc în afara stadionului. Acolo vor fi ținute speech-uri de persoane din Florida care acuză că au fost afectate direct de politicile lui Trump. Protestatarii vor înălţa şi un o caricatură sub forma de balon imens care îl portretizează pe Trump drept un bebeluș, așa cum l-au întâmpinat londonezii protestatari la vizita de stat pe care a făcut-o în Marea Britanie săptămânile trecute.

Un studiu al Universităţii Quinnipiac îl dă pe Trump pierzător, asta în cazul în care alegerile s-ar desfășura acum. El ar fi depășit, conform sondajului universitar în faţa a cinci dintre candidaţii din cursa internă a Partidului Democrat. Aceştia sunt Joe Biden (53%-40%), Bernie Sanders (51%-42%), Kamala Harris (49%-41%), Elizabeth Warren (49%-42%), Pete Buttigieg (47%-42%) şi Cory Booker (47%-42%). Chiar și un sondaj intern al echipei de campanie a lui Trump devenit public printr-o scurgere de informaţii arată că Trump se află în spatele lui Biden, diferenţe fiind de ordinul zecilor de procente în state precum Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, mai scrie presa anglo-saxonă.

Trump intră totuşi în cursa pentru alegeri în contextul unei creşteri economice de 3% şi a unei rate a şomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. Statisticianul John Zogby, fondator al John Zogby Strategies, a declarat: „Economia este bine, nu excelează. Putem vorbi despre „economia reală” însă realitatea este că americanii au sentimente pozitive în acest sens momentan. Trump este în scădere pentru generaţia „millennials”(persoanele născute în intervalul 1980-2000),  însă în acelaşi timp a existat şi o creştere mică, pentru că ei dețin locuri de muncă”. De asemenea, istoria ține cu actualul președinte american, întrucât niciun preşedinte aflat în funcţie nu a pierdut alegerile de la George Bush Senior în 1992.  „Față de George H.W. Bush, Trump are o rată a popularităţii printre republicani de 94%, ceea ce este mult. Nu este îndeajuns pentru a câştiga, dar este suficient pentru a spune că ar fi bine să existe intensitate şi în sprijinirea celeilalte tabere”, mai spus Zogby.

Florida, cheia elecțiunilor americane

Pentru primul mandat, Donald Trump şi-a lansat campania din 2016 în New York, la Trump Tower (Turnul Trump), după ce a plătit oamenii cu 50 de dolari pentru a participa. De data asta, Trump îşi lansează oficial candidatura pentru alegerile din 2020 marți, în „casa sa spirituală”, Florida. Trump a efectuat mai multe vizite în Florida decât în oricare alt stat. Reşedinţa sa de vacanţă – Mar-a-Lago sau „Casa Albă pe timpul iernii” cum este poreclită – se află în Palm Beach.

Florida este un stat esenţial la alegerile prezidenţiale şi a fost decisiv la alegerile din 2000, când s-au confruntat George W. Bush şi Al Gore. Trump a învins-o pe Hillary Clinton în 2016 în Florida cu o diferenţă de doar 1,2%, deschizând astfel drumul spre Casa Albă. Primele dezbateri ale candidaţilor democraţi vor avea loc tot în Florida, la Miami, săptămâna viitoare.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc