AcasăNewsDonald Trump britanic, seful diplomatiei Regatului Unit

Donald Trump britanic, seful diplomatiei Regatului Unit

Noul guvern prezentat de premierul Theresa May va avea ca principala sarcina sa gestioneze divortul Regatului de blocul comunitar si sa relanseze o economie amenintata de recesiune. Desemnarea fostului primar al Londrei, una din figurile cheie a Brexitului, ca sef al diplomatiei a starnit rasul Europei.

Dupa ce a stupefiat lumea conducand tabara Brexit spre victorie si apoi parasind corabia, Boris Johnson a revenit spectaculos fiind desemnat ministru de Externe, in conditiile in care acesta este reputat ca gafeur si provocator or Marea Britanie are nevoie de reale aptitudini diplomatice pentru a-si negocia iesirea din UE. Nominalizarea unui eurosceptic si deloc diplomat, noteaza Reuters, caministru de Externe, risca sa fie primita cu perplexitate de cancelariile occidentale.

Obama, ”partial kenian”

Boris Johnson

Nimeni altul decat Johnson a comparat obiectivele UE cu cele ale lui Adolf Hitler si Napoleon. Sau l-a descris pe Barack Obama ca ”partial kenian”, unul care are idei preconcepute asupra Marii Britanii, din cauza ”unei aversiuni ancestrale fata de imperiul britanic”. Departamentul american de Stat a declarat ca ”asteapta cu nerabdare” sa lucreze cu Johnson, iar purtatorul de cuvant Mark Toner abia si-a stapanit rasul cand a aflat de nominalizarea lui Johnson.

Hillary, o ”infirmiera sadica”

Tot Johnson a comparat-o pe Hillary Clinton cu o ”infirmieza sadica intr-un azil de alienati”. Recent, el a declarat ca i-e frica sa vina la New York din cauza ”riscului real sa-l intalneasca pe Donald Trump”. Cu care de altfel a fost si comparat. Ascensiunea lui Johnson, fost jurnalist, in fruntea unuia din principalelele patru ministere din guvernul May  este o lovitura de teatru. De notat ca, in perioada in care actualul premier ocupa functia de ministru de Interne, Boris Johnson a fost deseori ridiculizat de Theresa May pentru lipsa lui de diplomatie. Insa noul ministru de Externe va trebui sa gestioneze dosare complexe, cum ar fi conflictul sirian si situatia din Ukraina. Reprezentantii opozitiei liberale s-au declarat uluiti ca primul ministru a ales ”unul care si-a construit cariera facand poante” ca sa reprezinte Regatul Unit peste hotare.

Noul Guvern, pro-UE si mult pro-Brexit

In prima declaratie publica ca premier, Theresa May a recunoscut ca Marea Britanie se confrunta cu ”o perioada de mari provocari, dupa referendum”, dar va demonstra ca ”se va afla la inaltimea lor”.

”Vom parasi UE si vom avea un nou rol in lume, vom face din Marea Britanie o tara care nu va functiona numai pentru un numar mic de privilegiati, ci pentru fiecare dintre noi”, a primis May. Anterior, in cursul unei discutii telefonice cu Angela Merkel si Francois Hollande, May a indicat ca Marea Britanie ”are nevoie de timp” pentru a antama negocierile pentru iesirea din UE. Articolul 50 din tratatul de la Lisabona prevede o perioada de doi ani pentru negocierea plecarii din blocul comunitar a unui stat membru.Cine sunt insa principalii ministri ai noului guvern? Philip Hammond, ministru de Externe in guvernul Cameron, a fost desemnat ministru de Finante. Eurosceptic notoriu, Hammond i-a ramas insa loial lui Cameron, care a militat pentru ramanerea Regatului in UE, insa s-a angajat foarte putin in campania ”Stay”.Fostul presedinte al Partidului Conservator David Davis a fost numit ministrul pentru Iesirea din UE. Pro Brexit, Davis este o figura controversata. A militat pentru introducerea pedepsei cu moartea si contra homosexualilor. Davis va lua parte la negocierile cu Comisia Europeana pentru iesirea Regatului. Ministru de Interne a fost desemnata Amber Rudd (pro UE), Apararea a fost in continuare incredintata lui Michael Fallon iar Comertul international lui Liam Fox (pro Brexit)

Primii pasi catre Regina

Thesesa May a devenit a doua femeie care ocupa postul de prim ministru al Regatului Unit, dupa votul in favoarea Brexit si demisia lui David Cameron. Din Parlament, la resedinta oficiala din Downing Street nr.10, trecand prin palatul Buckingham, unde a fost primita si numita in functie de catre regina Elisabeta, Theresa May a facut primii pasi numai un zambet, incaltata cu o pereche de pantofi cu tocul inalt, cu motiv piele de leopard.

author avatar
Tudor Borcea
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger