AcasăNewsDonald Suceala: Decretul nu-i vizeaza pe musulmani

Donald Suceala: Decretul nu-i vizeaza pe musulmani

Dupa ce a interzis intrarea in SUA a refugiatilor si cetatenilor din Siria, Iran, Irak, Yemen, Sudan, Libia si Somalia, presedintele Americii intoarce foaia si incearca sa calmeze avalansa de critici. Dar cine a promis, in 2015, ca pe pamant american nu va mai calca picior de musulman?

”Sa fie clar, nu este vorba de o interdictie care-i priveste pe musulmani, asa cum fals prezinta presa. Nu are nimic de-a face cu religia, este vorba de terorism si de siguranta tarii noastre”, a explicat pe Facebook Donald Trump. El a subliniat ca cele sapte tari carora li se aplica interdictia figurau pe o lista folosita si de administratia Obama: persoanele care au efectuat calatorii acolo in ultimii cinci ani nu mai au dreptul de a reveni in SUA fara viza. ”Exista peste 40 de tari in lume majoritat musulmane si care nu sunt afectate de acest decret”, spus Trump, care a precizat ca administratia Obama a suspendat eliberarea de vize pentru refugiatii irakieni timp de sase luni, in 2011. O paralela nu chiar exacta, subliniaza presaa americana. Dupa identificarea a doi refugiati irakieni care fabricasera bombe, Obama a decis intarirea verificarilor refugiatilor, fapt ce a incetinit eliberarea de vize, fara sa fie vorba de o veritabila interdictie a priori. ”America a fost mereu taramul libertatii si patria curajosilor. Ne vom pastra libertatea si siguranta, asa cum o stie si presa dar refuza sa o spuna”, a continuat Trump, care a precizat ca eliberarea vizelor va fi reluata dupa perioada de  90 de zile de suspendari.

Nu vrem situatii ca in Franta, Belgia si Germania

Administratia Trump a continuat, pe de alta parte, sa apere decretul lui Trump, justificand ca SUA nu trebuie sa cunoasca o situatie ”precum cele din unele zone din Franta, Germania sau Belgia”, facand referire la atentatele teroriste care au lovit Europa. ”Nu dorim ca in tar ara noastra sa existe amenintarea permanenta a unui terorism domestic multi-national si multi-generational, care sa devina o caracteristica permanenta a vietii americane”, a declarat un responsabil al noii administratii. Administratia Trump apara acest decret care deschide o perioada de tranzitie in timpul careia un sistem foarte strict de verificare a candidatilor la intrarea pe teritoriul american va fi pus in practica.

Dat in fapt de Rudolph Giuliani

Fostul primar al New-Yorkului, sustinator din prima al lui Trump, a declarat ca presedintele dorea limpede o interdictie pentru musulmani pe teritoriul SUA, consultandu-l in acest sens pentru un ”muslim ban”. ”M-a contactat si mi-a cerut sa alcatuiesc o comisie pentru a gasi o cale legala de a face asta. Am facut acea comisie dar ne-am concentrat pe pericole si nu pe religie. Aceasta interdictie se bazeaza pe faptul ca exista regiuni ale lumii care ne trimit teroristi, are sens si este legala”, a asigurat Giuliani la Fox News. Pe de alta parte, 16 procurori generali democrati din 16 state americane au publicat un comunicat comun prin care condamna decretul lui Trump indicand cia studiaza mijloacele de combatere a acestei masuri in justitie, denun tand crearea ”unei situatii haotice” in tara. Duminica, noi proteste au avut loc in mai multe orase americane ca urmare a masurii luate de administratia Trump, o masura criticata si de cancelariile europene. Dar nu de toata lumea. Multi prefera o sita cat mai deasa pentru ca orori ca cele din noiembrie 2015 din Paris sa nu se mai repete. Si, de altfel, nu tot Orientul Mijlociu se poate muta in Occident, cu tot cu problemele aferente, estimeaza partizanii conservatorismului.

Hop, si Comisia Europeana

Comisia europeana vrea sa se asigure ca nici un cetatean UE nu va suferi discriminari dupa semnarea decretului Trump, a declarat ieri purtatorul de cuvant Margaritis Schinas, la Bruxelles. Consecintele juridice ale respectivului decret ”nu sunt clare inca” in ce priveste impactul evantual asupra cetatenilor UE care au dubla nationalitate (din tarile vizate). ”Aici este UE si in UE nu facem discriminari bazate pe religie, rasa sau nationalitate, nu numai in materie de azil”, a adaugat Schinas.

Atacat de Twitter

Reteaua sociala des folosita de Trump a reactionat la randul ei. ”Twitter a fost fondat de imigrantii de toate religiile. Ne vom bate mereu pentru ei, impreuna cu ei”, a transmis compania. Mii de imigranti lucreaza in Silicon Valley iar Google, Facebook, Apple si acum Twitter s-au ridicat la unison impotriva lui Trump. ”Apple nu ar fi existat fara imigranti”, a declarat anterior PDG-ul Tim Cook. Nemai vorbind ca Steve Jobs era fiul unui imigrant sirian.

Francezii cer inapoi Statuia Libertatii

Internautii francezi au ales celebra sculptura, situata pe Liberty Island, simbol al imigratiei masive care face parte din identitatea Americii, pentru a-i reaminti lui Trump principiile ”democratiei si tolerantei”. Francezii sunt de parere ca statuia, oferita de catre Franta SUA in 1886, cu ocazia centenarului Declaratiei americane de independenta, trebuie returnata statului francez cata vreme Donald Trump ii incalca simbolurile.

Starbucks va angaja 10.000 refugiati

Ca raspuns la controversatul decret  semnat de Trump, compania Starbucks va angaja 10.000 de refugiati din intreaga lume, in viitorii 5 ani, a declarat PDG-ul Howard Schultz. Starbucks s-a angajat sa primeasca in aceasta perioada persoane care au fugit de razboaie, persecutii si discriminari, din cele 75 de tari unde este prezenta. In SUA, va incepe recrutarea refugiatilor care au lucrat pentru armata americana ca interpreti. Si Airbnb (companie privata care detine o platforma online prin care se pot inchiria, oriunde in lume, camere, apartamente sau case intregi direct de la proprietar) a anuntat ca va oferi gazduire gratuita persoanelor afectate, refugiatilor sau calatorilor blocati in aeroporturi de decretul lui Trump.

Marea Britanie: Un milion de semnaturi anti-Trump

O petitie lansata chiar inainte ca premierul Theresa May sa-i adreseze lui Donald Trump invitatia  de a face o vizita in Regat, unde se va intalni si cu Regina Elisabeta (prevazuta in cursul acestui an) a fost semnata de aproximativ un milion de oameni care nu-l doresc pe noul presedinte al SUA in Marea Britanie. Semnatarii spun ca nu se opun unei vizite a lui Trump in Regat dar aceasta  nu trebuie sa fie una oficiala deoarece ”ar fi jenant pentru Majestatea Sa”. Legislativul britanic prevede ca, atunci cand o petitie are 100.000 de semnaturi, trebuie pusa in dezbatere.

Kremlinul nu a comentat ordinul semnat de presedintele SUA cu privire la ”protectia natiunii contra intrarii teroristilor straini in SUA”. ”Nu ne priveste”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov.

author avatar
Tudor Borcea
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger