Seara de asteptare tensionanta la Ministerul Justitiei, unde Tudorel Toader s-a jucat cu nervii jurnalistilor, dar si ai romanilor care i-au urmarit discursul. Raportul de evaluare a Laurei Codruta Kovesi, Procurorul-sef al DNA, dar si a Procurorului General, Augustin Lazar, a fost asteptat cu sufletul la gura. Degeaba. A fost doar o lectie de Drept Constitutional cu final mai degraba indicat politic.
Degeaba a insistat ca asupra lui nu s-au exercitat presiuni de natura sa influenteze concluziile. Nu contesta nimeni ca nu asa au stat lucrurile, dar Tudorel Toader nu a reusit sa fie convingator la acest capitol. Obisnuit cu toate smecheriile care i-au trecut prin fata ochilor in atata amar de vreme, romanul simplu nu mai este dispus sa creada ca NU nu inseamna si DA.
DNA a sarit calul
Ministrul a facut referire la toate neregulile constatate de-a lungul evaluarii, tinand adevarate prelegeri de Drept Constitutional, cu trimiteri la spete din istoria de 25 de ani a Curtii Constitutionale. Mai mult cu titlul de exemplificare, prin comparatie, decat de aplicabilitate la scopul conferintei de presa. A afirmat ca a constatat ca ancheta desfasurata de DNA asupra Guvernului a depasit cadrul legal. In limbaj neacademic, DNA s-a intins mai mult decat a tinut-o plapuma. Apoi a intarit ideea, mentionand ca procurorii au iesit din matca constitutionala in momentul in care au declansat si continuat cercetarile. S-au inregistrat, sustine el, derapaje constitutionale din partea DNA, fara ca acestea sa poata fi justificate, in vreun fel, de institutia aflata sub microscop. Cu toata elocinta lui de profesor universitar, fapt de neconstestat, Tudorel Toader nu a dat, insa, exemple concrete.
Revocarea se amana
Concluziile la care a ajuns, amanate prin lungimea expozeului de nevoia de a se acoperi in eventualitatea oricarui atac, au fost, dupa unii, surprinzatoare. Dupa cunoscutorii fini ai legaturilor intime si niciodata recunoscute dintre politic si Justitie, au fost, insa, previzibile. Asadar, au fost actiuni exagerate ale DNA si derapaje care au produs reactii negative in media si la nivelul opiniei publice. S-a constatat ca, in numele combaterii coruptiei, DNA a sarit calul, mai pe romaneste fie spus, desi nu poate functiona decat in acord cu rigorile statului de drept. Derapajele institutionale nu pot fi invocate prin combaterea coruptiei si nu ii era permis de Constitutie sa incalce, pentru o valoare, o alta valoare in aceeasi masura protejata. „In numele unui obiectiv generos nu poti incalca alte valori”, a subliniat, in diverse forme Tudorel Toader. Si, cu toate acestea, uite cum, contrar asteptarilor si logicii discursului, revocarea Laurei Codruta Kovesi si a lui Augustin Lazar nu este oportuna acum. Dixit! Acest „acum” lasa cale deschisa pentru o alta data, necunoscuta. Poate niciodata. Sau poate chiar luna viitoare, pentru ca de ieri, cele doua Parchete sunt sub monitorizare. Tudorel Toader a dovedit ca are rabdare. A fost un fel de avertisment valabil pentru toata suflarea procurorilor sa nu mai comita abuzuri.
Toader s-a temut
Privind, in ansamblu, periplul european al ministrului Justitiei si discutiile lui cu institutiile abilitate din UE si din Romania, decizia lui de a amana pentru o alta data revocarea celor doi nu mai pare o hotarare personala. Degeaba a sustinut ca vizita ambasadorului american Hans Klemm a fost doar o coincidenta, sunt prea multi cei dispusi sa nu o creada. Toata povestea aceasta romantata, cu vinovati fara vina, cu urecheli si dojeni parintesti, nu face decat sa dea putere strazii, care nu va rata momentul de a se impauna cu un succes. Anume, ca amenintarea cu scoaterea in strada a peste 600.000 de oameni a functionat. Si Toader s-a temut?