AcasăNewsDomn ministru da cu pumnu-n masa. Parlamentul pricepe?

Domn ministru da cu pumnu-n masa. Parlamentul pricepe?

Tudorel Toader si-a facut iar numarul de patinaj artistic in legislatie. Si in arta povestitului adormitor. 60? 90 de minute? Greu de apreciat. Discursul i-a ramas acelasi, te fura somnul daca nu ai pregatire de jurist si tresari doar la sirurile interminabile de pleonasme. Parca ai mai auzit vorbele astea care se repeta cu sau fara virgula intre ele. Si care inseamna acelasi lucru.

Intentiile lui Tudorel Toader nu sunt de ignorat, chiar daca in spatele modificarilor si precizarilor aduse se mai simte un autor. Sau cel putin inca unul.

Iohannis, mai intr-o parte!

Rau, pana in clipa de fata, nu ar fi. Important este insa ca ministrului sa-i nu-i dispara snaga peste noapte si sa se moleseasca. Sa-i ramana suficient sange in instalatie ca sa dea cu pumnul in masa si sa spuna asa am hotarat, asa ramane. Altminteri, va fi acelasi spectacol jalnic oferit la evaluarea Codrutei Kovesi si a lui Augustin Lazar, cand, dupa mai bine de o ora de infierare proletara a acestora, a concluzionat ca nu e oportun sa fie schimbati. Nu acum, preciza el atunci. In timp, asta s-a tradus in „nici acum”. Si poate deloc. Cel mai important este insa ca a avut atata tarie incat sa-l elimine pe Iohannis de la numirea procurorilor-sefi. Este prematur sa intrezarim efectele, dar sigur nu vor intarzia sa apara. In fond, de ce trebuie ca procurorii sa stea la mana presedintelui? Toata tara trebuie sa stea in pozitie de drepti in fata lui Iohannis? De cand si pana cand? Si, dincolo de toate, unde scrie asta? Nu exista nicio lege care sa ne oblige sa incremenim in fata lui sau sa stam cu capul plecat, in pozitia ghiocelului.

Regele procuror DNA

Nu are rost s-o iau la pas prin toate modificarile aduse legilor Justitiei. Sunt peste tot publicate. Un lucru, insa, i-a scapat ministrului. Nu a lamurit ce cauta procurorul DNA la judecarea cererii de liberare conditionata. Dupa ce inculpatul a fost condamnat definitv si irevocabil nu ar mai trebui ca procurorul DNA sau de care o fi el sa mai aiba vreun cuvant de spus, decat in cazul in care cel in cauza a mai facut vreo prostie penala. Procurorul DNA vine insa si depune toate diligentele la respingerea liberarii conditionate, desi recomandarile unitatii de detentie ii sunt favorabile condamnatului. Magistratul procuror – niciodata nu am sa inteleg de ce este magistrat! – apreciaza ochiometric ca detinutul nu s-a reeducat. Nu are importanta ca acesta nu a incalcat regulamentele penitenciarului, ca nu a creat probleme, ca a muncit, poate a scris carti, ca a participat la toate cursurile de reeducare, in fine, a fost, in felul lui, un model. Nu, procurorul se opune pur si simplu, chiar daca nu exista motive temeinice. Cel mai bun exemplu este cazul lui Victor Becali, care, desi a executat trei patrimi din pedeapsa, nu doar cele doua treimi cum cere legea, se izbeste de refuzul procurorului de a se pronunta favorabil liberarii conditionate.

Suna goarna

Mai cu tupeu, USR iese in spatiul public cu anunturi ce ar vrea sa aiba detenta politica, dar care se prabusesc in penibil. „Acest atac asupra Justitiei ne obliga sa initiem inca de la inceputul noii sesiuni parlamentare o motiune simpla impotriva Ministrului Justitiei, alaturi de toti parlamentarii care doresc sa ni se alature demersului nostru.”, anunta USR intr-un comunicat de presa. Un singur lucru nu precizeaza USR. Lui, cine i-a sunat goarna?

Obsesia cretinoida

”ALERTA MAXIMA! Penalii vor sa elimine orice posibilitate de protejare sau de aparare a Justitiei pe cai legale prin inlaturarea Presedintelui din procesul de numire a procurorilor sefi deschizand calea subjugarii justitiei de catre politic. ROMANI, IESITI URGENT IN STRADA DACA VA PASA DE VIITORUL VOSTRU SI AL COPIILOR VOSTRI!!! SA NU LE FACEM JOCUL PENALILOR PRIN PASIVITATEA NOASTRA!

Incepem mobilizarea chiar de astazi! In fiecare zi, din ce in ce mai multi, in strada la proteste. Sa-i oprim pe mafioti cum am facut in iarna cu OUG 13. Este ultima noastra sansa. Altfel, meritam ceea ce ni se intampla nu numai in justitie, ci si in sanatate, invatamant, economie, finante etc.

Iesim, iesim, Tudorele!

In strada!

Anunta-l si pe seful tau, Dragnea!”

Vaicareala eterna

Asadar, Tudorel Toader si-a facut, totusi, treaba dupa cum i s-a cerut. A prezentat pachetul de legi, mai departe fiind treaba Parlamentului sa legifereze proiectele si propunerile acestuia. Deputatii si senatorii ar trebui sa lase la o parte vaicareala eterna ca vine DNA si ii ia din scutece la sase dimineata, ca anticoruptia este o epurare sau o vendeta politica si ca, uite asa, se distrug vieti, destine si familii. Nu ii opreste nimeni sa ridice mana si sa acorde un vot favorabil, indiferent de reactia strazii, care a sunat deja mobilizarea. Iohannis poate respinge o singura data legea si, daca de acolo se intoarce la fel cum a venit, va trebui sa o promulge asa cum este ea. De cine se tem parlamentarii?

Orban, cu plagiatul

Nici opozitia nu sta cu mainile in san. A recurs la aceeasi prestatie ridicola si desueta, ca in vremea Alinei Gorghiu sau a Ralucai Turcan. Orban tipa din toti rarunchii, in incercarea lui disperata si infantila de a demonstra ca este sef: „Guvernul isi da arama pe fata. Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in special pentru fapte de coruptie, care vizeaza liderii partidelor de guvernamant. Scoaterea presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justitie, care este politic, in nominalizarea acestora. Ministrul politic va cauta sa numeasca procurori obedienti, care sa raspunda la comenzi si care sa nu mai indazneasca sa declanseze anchete impotriva protejatilor din clientela politico-economica”. Cica asa se omoara democratia si statul de drept, zice liderul PNL. Ludovic, am mai auzit vorbele astea, sunt copiate din cuvantarile nu mai spun cui, deja m-am plictisit de ele. Plagiat. Plagiat. Plagiat.

 

author avatar
Valentin Boeru
1.283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger