AcasăNewsDominoul Grexit: Falimentul statului elen va genera pierderi de 1.400 miliarde $...

Dominoul Grexit: Falimentul statului elen va genera pierderi de 1.400 miliarde $ la nivel mondial

Mai nou, nici nu se mai pune problema intrarii in faliment a Greciei, acest lucru fiind deja declarat inca din 1 iulie, odata cu intrarea in incapacitate de plata a statului elen. Marea teama a statelor dezvoltate este intrarea intr-un faliment necontrolat, urmat de „Grexit” (parasirea zonei euro), ceea ce ar genera pierderi de 1.400 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Alexis Tsipras a dat vina pe fostele guverne de la Atena pentru situatia din Grecia

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a pledat, ieri, in fata Parlamentului European, pentru gasirea unor solutii prin care povara reformelor care urmeaza a fi aplicate sa fie impartita corect.  „Povara va trebui sa fie suportata de cei care pot s-o suporte si care in ultimii cinci ani au fost protejati”, a precizat el. Tsipras da vina pe fostele guverne ale Greciei.  „Ani la rand, acestea au creat un stat bazat pe clientelism, un stat in care coruptia a fost permisa si un stat in care au existat conflicte de interese intre puterea economica si puterea politica si nu au fost luate masurile necesare pentru a frana evaziunea fiscala a celor mai bogati”, a afirmat premierul grec. El a uitat, se pare, ca si micii meseriasi sau proprietari de taverne au facut, ani la rand evaziune, platind putin sau deloc la bugetul statului elen. „Trebuie sa gasim o solutie europeana, pentru ca nu este doar o problema a Greciei. Nu trebuie sa permitem ca aceasta Europa unita sa devina o Europa dezbinata”, a spus Tsipras, avertizand parca asupra faptului ca daca UE nu accepta propunerile Atenei, Grecia va parasi zona euro. Analistii sustin ca acest lucru va genera pierderi uriase la nivel mondial.

Efecte grave

Conform unui studiu realizat de juristii de la firma Baker & McKenzie, o eventuala iesire necontrolata a Greciei din zona euro ar putea impiedica, pana in 2020, fuziuni si achizitii viitoare in valoare de pana la 1.400 de miliarde de dolari la nivel mondial. Falimentul Greciei ar putea bloca, anul viitor, doar in Europa, afaceri de circa 250 de miliarde de dolari. Totodata, SUA si China ar putea pierde afaceri in valoare de 700 de miliarde de dolari, pana in 2020.

Petrolul se ieftineste, bancile raman fara bani

Preturile petrolului au continuat sa scada, ieri, din cauza crizei din Grecia si a prabusirii pietei de capital din China. Aproape jumatate dintre companiile chineze listate la bursa au fost suspendate de la tranzactionare, pe fondul scaderii puternice a cotatiilor. Pe piata petrolului, contractele futures pentru titeiul Brent au ajuns la 56,25 dolari pe baril, iar preturile au consemnat o scadere de 8% in doar o saptamana. Pe de alta parte, bancile de la Atena avertizeaza ca mai au bani doar pentru doua zile, dupa care vor trage oblonul definitiv, daca banca centrala Europeana nu le va livra lichiditati.

 

author avatar
National
700 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger