AcasăNewsDominatia SUA a luat sfarsit!

Dominatia SUA a luat sfarsit!

In 1997, Zbigniew Brzezinski scria in cartea sa „Marea tabla de sah: primatul american si imperativele sale geostrategice” ca SUA trebuie sa conduca lumea, fiind binevenita extinderea hegemoniei americane peste Orientul Mijlociu si intreaga Asie.

Iata ca, in mai putin de 20 de ani, Brzezinski si-a schimbat gandirea si discursul. Realitatea lui 2016 ii arata o lume in care, de cele mai multe ori, alianta Rusia – China e cea care da ora exacta. De aceea, ca sa nu piarda contactul cu plutonul fruntas, Washingtonul trebuie sa stranga legaturile atat cu Moscova, cat si cu Beijingul. Cu alte cuvinte, este de preferat o repozitionare la masa tratativelor in locul adoptarii unei pozitii de forta.

Articolul „Spre un nou realiniament global”, publicat in „The American Intrest”, arata ca una dintre cele mai luminate minti ale istoriei nu mai crede in marketingul politic american. S-a fasait o data cu esecurile inregistrate pe banda rulanta in Orient. „Cum epoca dominatiei sale in lume se sfarseste, Statele Unite trebuie sa preia conducerea in realinierea arhitecturii puterii globale. Cinci adevaruri privind emergenta redistributiei puterii politice globale si violenta trezire a Orientului Mijlociu semnaleaza inceputul unui nou realiniament global.  Primul dintre aceste adevaruri este acela ca Statele Unite este in continuare cea mai puternica entitate politica, economica si militara,  dar, date fiind schimbarile geopolitice complexe in echilibrele regionale, aceasta nu mai este puterea imperiala globala”.

Vorbele veteranului om politic cu origini poloneze (88 de ani) starnesc ingrijorare, inclusiv in Europa, dar ele reflecta o realitate pe care multi inca refuza s-o accepte: „(…) SUA au aparut pe scena mondiala ca fiind, in mod simultan, cel mai bogat si cel mai puternic jucator din punct de vedere militar. In ultima parte a secolului XX, nicio alta putere nu a fost nici macar aproape de Statele Unite. Dar, acea era se termina acum!”. De ce se termina si ce anume l-a determinat pe Brzezinski sa vada lucrurile diferit in nici 20 de ani, asta cauta sa inteleaga analistii de peste Ocean. In primul rand, Brzezinski insusi pune caderea influentei Americii pe seama ridicarii Rusiei si a Chinei. Nu in ultimul rand, conteaza slabiciunea unei Europe tot mai dezbinate, dar si „desteptarea politica violenta intre musulmanii din fostele colonii”.

Alianta Rusia – China, spaima americanilor

Ca gargara marketingului politic al SUA nu mai impresioneaza o spune raspicat si Zbigniew Brzezinski. Pentru fostul consilier al lui Carter, strangerea legaturilor economice si militare dintre Rusia si China trebuie sa fie principala ingrijorare pe agenda viitorul presedinte american. Alianta BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) ajunge sa dea sah mat Statelor Unite, dupa cum avertizeaza Brzezinski: „Prin urmare, SUA trebuie sa vada cum face fata coalitiilor care cauta sa scoata America din Eurasia, amenintand astfel statutul sau de putere globala”.

La amenintarea NATO (s-a apropiat de granitele Rusiei), presedintele Vladimir Putin a contracarat cu intarirea relatiilor cu tarile prietene. Asa a aparut BRICS si ideea Moscovei de a crea un sistem bancar alternativ (BRICS Bank si AIIB), in fapt o palma data dolarului american!

Tarile din Orientul Mijlociu fac tot mai multa galagie

Jandarmul mondial risca sa piarda controlul si in Orient, acolo unde state pana nu demult sub pulpana administratiei de la Washington pun tot mai multe intrebari. Este si cazul Kuweitului, un emirat ce s-a vazut nevoit sa se imprumute de bani pentru a face fata scaderii pretului la barilul de petrol. Se stie ca barilul ramane la minime istorice din ordinul SUA, care incearca astfel sa loveasca in economia Rusiei. In fine, nu exista liniste nici prin Irak, Yemen sau Afghanistan, zone pe care americanii credeau/ se laudau ca le controleaza in totalitate.

  • Numele lui este Zbigniew Brzezinski, iar in anumite cancelarii inca mai produce frisoane simpla sa pomenire
  • Fostul consilier al lui Jimmy Carter crede ca „era dominatiei SUA a luat sfarsit”, un anunt menit a pune pe ganduri administratia de la Washington;
  • Planeta are nevoie de un nou realiniament, cu Rusia si China jucand rolul principal in lume
  • America, sfatuita sa accepte realitatea si sa mute pe noua tabla de sah desenata de Vladimir Putin
author avatar
National
1.005 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger