Cauta

Doliu în Biserica Ortodoxă. Patriarhul Neofit al Bulgariei a murit

sursa foto: Orthodox Christianity/X (ex-Twitter)

Doliu în Biserica Ortodoxă Bulgară. S-a stins din viață Patriarhul Neofit.

Biserica Ortodoxă Bulgară a anunţat, miercuri seară, decesul Patriarhului Neofit, la vârsta de 78 de ani, în urma unei lungi boli.

A fost înscăunat în 2013, succedându-i Patriarhului Maxim

Spitalizat din noiembrie pentru o afecţiune pulmonară la Academia de Medicină Militară din Sofia, el „a murit din cauza unei insuficienţe multiviscerale” (care afectează mai multe organe), a precizat Sfântul Sinod într-un comunicat, invitându-i pe credincioşi „să se roage pentru sufletul său”, potrivit news.ro.

Cu statura sa impunătoare şi barba albă, carismaticul cleric îi succedase în februarie 2013 părintelui său spiritual Maximus, care a murit cu câteva luni mai devreme la vârsta de 98 de ani, după ce a oficiat timp de peste 40 de ani.

În 1994, a fost numit mitropolit de Ruse

La scurt timp după invazia rusă în Ucraina, în 2022, patriarhul Neofit a cerut credincioşilor să se „roage pentru încetarea imediată a războiului”, situându-se în mod deschis de partea Kievului, chiar dacă Biserica Ortodoxă Bulgară are reputaţia de a fi apropiată de Moscova, notează sursa citată.

Născut în octombrie 1945 la Sofia, Neofit – pe numele de mirean Simeon Dimitrov – a studiat teologia la Sofia şi la Moscova. După 14 ani de călugărie, a devenit rector al Academiei de Teologie din Sofia în 1989, iar apoi decan al Facultăţii de teologie a universităţii. În 1994, a fost numit mitropolit de Ruse (nord), devenind unul dintre cei cincisprezece mitropoliţi care alcătuiesc Sfântul Sinod.

În 2012, deschiderea arhivelor comuniste a scos la iveală faptul că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Cu toate acestea, dosarul său conţinea doar rapoarte privind propriile sale activităţi şi niciun document care să compromită alte persoane.

Ultimele stiri

  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • Exit mobile version