AcasăNewsDoliu de ziua nationala a Spaniei

Doliu de ziua nationala a Spaniei

Manifestatie pentru unitatea tarii, la Barcelona

In plina criza catalana, spaniolii au iesit ieri pe strazi pentru a manifesta, inclusiv la Barcelona, pentru unitatea tarii. O aniversare umbrita de prabusirea unui avion militar care a participat la parada militara.

Manifestatie pentru unitatea tarii la Barcelona

Premierul Mariano Rajoy si regele Felipe al VI-lea au asistat la traditionala parada militara de-a lungul bulevardului Paseo in Madrid pentru a marca aniversarea  sosirii pe continentul american a exploratorului Cristofor Columb, in numele coroanei spaniole, in 1492. Dar bucuria nu se vedea pe fetele spaniolilor, a caror tara este confruntata cu cea mai grava criza politica de la instaurarea democratiei, in 1977, odata cu dorinta de separare a liderilor Cataloniei de regat. Zeci de mii de persoane au manifestat in favoarea unitatii Spaniei si au strigat mesaje ostile liderilor secesionisti catalani. ”Puigdemont in puscarie!”, scandau unii, denuntand referendumul organizat de  liderul catalan Carles Puigdemont in 1 octombrie, in ciuda opozitiei si amenintarilor Madridului.

Regele Felipe al VI lea a trecut trupele in revista in cadrul traditionalei parade militare din Madrid

Miercuri, premierul Mariano Rajoy i-a adresat un ultimatum lui Puigdemont, somandu-l sa-si clarifice, pana luni,  pozitia cu privire la declaratia de independenta a Cataloniei. In caz ca Puigdemont va confirma declararea independentei, guvernul ii va acorda un ragaz suplimentar pana joi, 19 octombrie, pentru a-si revoca decizia, inainte de a prelua controlul Cataloniei, in virtutea articolului 155 din Constitutia Spaniei.

Odihneste-te in pace, camarade

Un avion de vanatoare s-a prabusit ieri in Spania, dupa ce a participat la defilarea aeriana de ziua nationala, in Madrid, a declarat un purtator de cuvant al ministerului spaniol al Apararii, citat de Afp. Potrivit agentiilor de presa spaniole, apartul s-a prabusit in apropierea bazei aeriene din Los Llanos, in apropiere de Albacete, la 300 km sud-est de Madrid. Decesul pilotului a fost confirmat in scurt timp de catre autoritati. Pe Twitter, Statul Major al armatei a postat: ”Odihneste-te in pace, camarade, iti multumim ca ne-ai ajutat sa sarbatorim aceasta zi in care tu ti-ai dat viata. Nu te vom uita niciodata!”. Potrivit presei spaniole, aparatul era un Eurofighter, un avion de lupta dezvoltat de Marea Britanie, Germania, Italia si Spania. Doua aparate de acest tip s-au prabusit deja in Spania, in 2010 si in 2014.

author avatar
Tudor Borcea
574 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger