AcasăNewsDoi soldati rusi, judecati de Kiev

Doi soldati rusi, judecati de Kiev

Procesul lui Evghenii Erofeiev si Alexandr Alexandrov se desfasoara in paralel cu cel al pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, in Rusia

Autoritatile din capitala Ucrainei au inceput ieri procesul impotriva a doi militari rusi capturati in luna mai in estul tarii, acuzati ca au luptat impotriva armatei ucrainene. Moscova a denuntat un ”proces politic”.

Procesul lui Evghenii Erofeiev si Alexandr Alexandrov se desfasoara in paralel cu cel al pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, in Rusia

Capitanul Evghenii Erofeiev si sergentul Alexandr Alexandrov, prezentati ca apartinand de serviciile de informatii ale armatei ruse (GRU), sunt vizati de cinci capate de acuzare, intre care participarea la ”un razboi de agresiune” contra Ucrainei si ”atentat terorist”, riscand pedepse extrem de severe, informeaza AFP. In cadrul primelor audieri, cei doi au putut discuta cu jurnalistii prezenti in sala, Erofeiev, ranit la un brat, acuzand autoritatile ucrainene ca fac presiuni asupra lor, cerandu-le sa faca ”depozitii care urmaresc scopul Parchetului”. El a denuntat amenintari ”cu disparitia” sau ”cu inchisoarea pe viata”. Prezent la audieri, consulul rus la Kiev, Alexei Gruby, a acuzat Kievul de ”un proces politic” care sa demonstreze ”asa zisa prezenta militara rusa pe teritoriul ucrainean, care nu exista”. Tribunalul a decis transferarea dosarului unei alte instante din Kiev din ratiuni administrative, un nou termen nefiind precizat. Dupa arestarea celor doi, in mai, acestia au declarat presei si observatorilor OSCE ca sunt soldati activi, Moscova insa afirmand ca ei au parasit armata rusa in 2014. Este cel de-al doilea proces impotriva a presupusi militari rusi capturrati in Ucraina, saptamana trecuta un tribunal din Donetk (teritoriul aflat partial sub controlul rebelilor) condamnandu-l pe comandantul Vladimir Starkov la 14 ani de inchisoare.

Rusia isi inchide spatiul aerian pentru companiile ucrainene

Ministerul rus al Transporturilor a anuntat luni ca si-a inchis spatiul aerian, dupa 25 octombrie, pentru companiile ucrainene, informeaza RIA Novosti. Masura este un raspuns la o decizie similara a autoritatilor ucrainene vizand companiile Transaero si Aeroflot, Donavia, Rossiya, Polet Airlines, Cosmos, RusJet si Sirius-Aero.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger