AcasăNewsDoi oligarhi din Republica Moldova, pe lista de sancțiuni a SUA

Doi oligarhi din Republica Moldova, pe lista de sancțiuni a SUA

Ambasada SUA la Chișinău a anunțat, miercuri, includerea pe lista de sancțiuni a oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor – precum și a câtorva entități și persoane asociate acestora.

Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia secretă a Rusiei în Republica Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretarul american al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare. „Operațiunile de influență rusești încearcă să exploateze punctele slabe din țările vizate pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de combatere a corupției și de contracarare a influenței rusești.”

Om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice din Republica Moldova. Dat în urmărire penală, oligarhul este fugar din vara anului 2019.

Ilan Șor este la rândul său un om de afaceri și politician care a fugit din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele actuale de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de dosarele penale deschise pe numele său. Plahotniuc și Șor sunt acuzați de implicare în „Furtul miliardului”, un act de devalizare a trei bănci din Republica Moldova resimțit din greu de populație.

Potrivit Trezoreriei americane, înainte de alegerile din 2021, Kremlinul a pus la cale subminarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și readucerea Chișinăului în sfera de influență a Moscovei. Șor este un personaj local al acestu efort, acesta colaborând cu persoane din Rusia pentru a crea o alianță politică pentru a controla Parlamentul Republicii Moldova. Începând cu iunie 2022, Ilan Șor a primit sprijin din partea Rusiei pentru a provoca tulburări politice la Chișinău. În iunie 2022, Ilan Șor a colaborat cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina candidatura Republicii Moldova la UE.

În total, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a 9 persoane și 12 entități implicate în „campanii de influență malignă și de corupție ale Rusiei în Republica Moldova”.

author avatar
Andrei Coman