AcasăNewsDodon cere americanilor să transforme Basarabia în Elveția Estului

Dodon cere americanilor să transforme Basarabia în Elveția Estului

Dodon cere Statelor Unite să sprijine recunoaşterea internaţională a neutralităţii permanente a Republicii Moldova.


Preşedintele moldovean Igor Dodon a informat că a cerut Statelor Unite (SUA), în cadrul unei întrevederi cu Subsecretarul de Stat pentru Afaceri Politice, David Hale, să sprijine eforturile Republicii Moldova privind recunoaşterea statutului de neutralitate „permanentă” la nivel internaţional, scrie presa basarabeană.

Igor Dodon a scris, într-o postare pe Facebook, că Republica Moldova apreciază susţinerea SUA faţă de soluţionarea crizei politice din ţara sa, însă face apel pentru sprijin în recunoaşterea neutralităţii permanente de către comunitate internaţională. „Am reiterat că datorită susţinerii din partea partenerilor externi şi a consensului naţional intern Republica Moldova are toate şansele de a relansa economia şi a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naţionale”, scrie în postarea publicată pe pagina de Facebook a oblăduitorului moldovean. În context, l-am asigurat pe Subsecretarul de Stat că Administraţia prezidenţială, Guvernul şi majoritatea parlamentară vor păstra în vigoare toate acordurile internaţionale semnate de Republica Moldova, inclusiv cu Uniunea Europeană (UE). Totodată, am făcut apel către America să susţină eforturile noastre de consolidare a statutului de neutralitate permanentă a ţării noastre, recunoscut la nivel internaţional”, mai notează mesajul lui Dodon.
În ceea ce priveşte problema transnistriană, preşedintele a declarat că susţine în continuare formatul „5+2”, cât şi „rolul SUA şi al altor participanţi la negocieri”. Igor Dodon s-a întâlnit cu David Hale în cadrul vizitei acestuia în Republica Moldova.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc