AcasăNewsDocumente strict secrete: FMI si Banca Mondiala declanseaza revolte si razboaie civile...

Documente strict secrete: FMI si Banca Mondiala declanseaza revolte si razboaie civile

In multe tari europene, FMI si-a atins „tinta” dezvaluita de documentele ajunse in presa

Autoritatile din orice tara sunt ingrozite de perspectiva revoltelor in masa. Insa exista un organism, international, care moare de nerabdare ca lumea sa iasa in strada: sistemul bancar!

In multe tari europene, FMI si-a atins „tinta” dezvaluita de documentele ajunse in presa

In 2001, reporterul de investigatii Greg Palast, de la New York Times, scria ca Banca Mondiala si FMI au dezvoltat o tehnica prin care sa extorcheze cat  mai multi bani din tarile unde autoritatea este grav perturbata.

Primii pasi catre dezastru

Daca n-ar fi scris negru pe alb, din 2001, ce se petrece acum, Greg Palast ar fi fost socotit nebun

Aceasta tehnica, dezvaluita de documente ale Bancii Mondiale ajunse in mainile lui Greg, are si un nume: „revoltele FMI”.

Conform documentelor, sunt patru pasi prin care elita bancara poate suge bunurile cele mai de pret ale unei natiuni si sa-i subjuge total infrastructura. Primul pas este Privatizarea sau „coruptivizarea”, cum o numeste Palast, pentru ca e vorba de culpabilizarea guvernantilor carora li se propun mite apetisante, de nerefuzat. Al doilea pas e Liberalizarea Pietei de Capital, care permite „investitorilor” sa scoata sume enorme din tara. Pasul trei e Stabilirea Preturilor in functie de Piata, mai pe scurt, cresterea preturilor la alimente, apa si gaze!

„Revoltele FMI”, lovituri de stat

Apoi se  trece la escaladarea ratelor dobanzilor, manipularea preturilor la alimente, reducerea standardelor de viata (austeritate). Vi se pare cunoscut? Pasul final este provocarea „revoltei FMI”, manifestatii in masa antiguvernamentale, care determina investitorii sa se retraga, ceea ce cauzeaza falimentul statal, socio-economico-politic. „Bancile occidentale, Trezoreria americana, vin atunci si iau la preturi de nimic tot ce se poate din tara falimentara”, scria Palast in 2001. Recent, economistul Ha-Joon Chang explica pentru The Guardian, ca „radacinile revoltelor din Europa sunt starnite de vechiul program al FMI pe care guvernele indatorate le impun propriilor popoare, adica privatizare, dereglementare si austeritate”. „Reteta perfecta” pentru starnirea revoltelor, iar in cazul Americii, „potul cel mare” pentru elita mondiala, chiar razboi civil, americanii fiind inarmati.

author avatar
Adina Mutar
1.502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger