AcasăNewsDOCUMENT/Update: Cu cât cresc salariile profesorilor, de la 1 ianuarie? Procentul anunțat...

DOCUMENT/Update: Cu cât cresc salariile profesorilor, de la 1 ianuarie? Procentul anunțat inițial, CORECTAT în OUG

(sursa foto:Facebook/Ministerul Educației)

Cadrele didactice trec prin ceva emoții, pe final de 2023. Inițial, s-a anunțat că salariile profesorilor ar urma să crească cu doar 8% în ianuarie 2024, conform celui mai recent proiect de OUG propus de Guvern.

UPDATE: Ministerul de Finanțe a anunțat, miercuri, că a intervenit o „eroare materială” în conținutul Proiectului Ordonanței de urgență, iar „salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024”.

Astfel, a fost corectat textul Ordonanței de Urgență ce fusese publicată în dezbatere publică miercuri și a fost modificat procentul cu care vor fi majorate salariile profesorilor de la 1 ianuarie. Față de varianta inițială, unde majorarea trecută negru pe alb era de doar 8%, în varianta a doua publicată pe site-ul ministerului de Finanțe apare creșterea de 13%. VEZI procentul corectat:

proiectougmasurifiscale_13122023

Știre inițială:

Ar fi vorba despre o creștere sub procentul cel mai recent promis de decidenți, și anume 13%. Mulți văd acest lucru drept „lovitură sub centură” dată profesorilor, mai ales după greva acestora, din vară.

Miercuri, 13 decembrie, a fost publicată în dezbatere publică așa-numita „ordonanță trenuleț”, cum a ajuns să fie cunoscută public. E vorba despre ordonanța de urgență (OUG) privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene.

Ordonanța de Urgență prevede o creștere de doar 8% a salariilor profesorilor, față de cele 13 procente anunțate anterior. Ulterior, de la 1 iunie 2024, ar urma ca salariile acestora să crească cu diferența până la 20%.

Majorări în două tranșe, pentru profesori, în 2024

Așadar, rămâne propunerea privind majorarea salariilor cadrelor didactice în anul 2024 în două tranșe, cum s-a tot vorbit până acum, în documentul făcut public miercuri fiind menționat că se are în vedere ca începând cu data de 1 ianuarie 2024 să se acorde o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, iar începând cu data de 1 iunie 2024 să se acorde diferența până la 20%.

Iată extrase din prevederile OUG:

sursa foto: captură site mfinante.gov.ro

„Capitolul 1 – Prevederi referitoare la cheltuielile publice Art. I – (1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX litera C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.

Art. II – Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Art. III – (1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legeacadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”.

Documentul integral poate fi consultat AICI.

author avatar
Andrei Coman
294 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger