Patru ofiţeri din conducerea Academiei nu şi-au depus lucrările pentru reanalizarea de către MAI a deciziilor luate de Academia de Poliţie privind cazurile de plagiat. Deşi a transmis că au fost verificate 149 de teze de doctorat, au fost verificate doar 82.
În perioada analizei făcute de Academie asupra lucrărilor elaborate de proprii absolvenți, la conducerea instituției de învățământ s-au aflat Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci, rector și prorector, care au demisionat la sfârșitul lui mai 2019, după ce au fost puși sub urmărire penală de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul amenințării cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan. Cei doi au fost acuzați de instigare la șantaj și au fost puși sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
„Deciziile luate de Academia de Poliţie privind cazurie de plagiat vor fi reanalizate, întrucât, prin modul în care s-a acţionat, parecă s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care a prezentat date din raportul Corpului de Control al ministrului referitor la modul în care a fost organizat procesul de verificare a tezelor de doctorat din perioada 2011-2018, la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Conform documentului, deşi Academia a transmis conducerii MAI şi în spaţiul public că au fost verificate 149 de teze de doctorat, de fapt au fost verificate doar 82, iar 4 ofiţeri din conducerea instituției de învățământ superior nu şi-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat.
Până la momentul finalizării verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia de Etică a emis 6 puncte de vedere şi a înaintat la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare o sesizare pentru 5 teze de doctorat, având la bază documentele transmise de Departamentul de Studii Doctorale la 28.01.2019.
O altă constatare a echipei Corpului de Control este că 4 ofiţeri din conducerea Academiei de Poliţie nu şi-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, aşa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Academiei din 21.03.2019.
Deşi Academia de Poliţie a prezentat conducerii ministerului şi în spaţiul public o serie de informaţii, în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienţilor de similitudine, în fapt, în cadrul procesului început în anul 2018 au fost verificate doar 82 de teze de doctorat din care 61 au fost peste pragul de alertă. Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susţinerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82.
Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depăşiri ale coeficienţilor de similitudine admişi, respectiv coeficientul care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente şi coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depăşesc 25 de cuvinte.De remarcat este şi faptul că în cazul celor 82 de teze verificate: 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parţial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a 7 teze au fost generate rapoarte de similitudini şi în anul 2016.
Comisia de Etică şi Deontologie Universitară prin regulamentele adoptate de Senatul Academiei şi-a fixat perioade de timp foarte mari pentru finalizarea verificării unei sesizări, respectiv 18 luni. Ulterior, pe perioada verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia a modificat perioada, reducând-o la 45 de zile.
Dajbog a mai anunţat că, începând de miercuri, prin ordinul ministrului Afacerilor Interne, comisarul-şef Veronica Stoica a fost împuternicită să exercite atribuţiile funcţiei de rector al Academiei de Poliţie. Din ianuarie 2018, Stoica a ocupat funcţia de împuternicit Prorector, iar din 24 mai 2019 a asigurat comanda Academiei de Poliţie.