AcasăNewsDoar 20% din cetatenii Romaniei sunt salariati oficial!

Doar 20% din cetatenii Romaniei sunt salariati oficial!

Munca e sanatoasa, dar nici statul n-a omorat pe nimeni

Conform datelor Eurostat, numarul de salariati inregistrati oficial in Romania este la jumatate din cea mai mica valoare raportata in statele UE.

Munca e sanatoasa, dar nici statul n-a omorat pe nimeni

Statele europene functioneza cu un raport salariati/cetateni intre 40% – 50%, Romania doborand „recordul” cu circa 20%.

In tarile bogate se impoziteaza corect

Tarile care au un salariat la doi cetateni sunt Olanda, Danemarca, Suedia, Austria, Marea Britanie si Germania. Cele cu doi salariati la cinci cetateni sunt Grecia, Spania, Irlanda, Italia si  Franta. Grecia este surpriza clasamentului, dupa ce i se pusese eticheta de „tara evazionistilor”. In prima grupa, relatiile de munca sunt inregistrate corect, ceea ce permite impozitarea conform legislatiei in vigoare, cu asigurarea surselor bugetare pentru pensii si protectie sociala. Cea mai bogata tara din Europa, Norvegia, care nu e in UE, are si cel mai inalt raport salariati/populatie, 54%.

Piata muncii urca, dar nu si documentele

Cehia si Bulgaria se apropie de nivelul tarilor din nordul continentului, muncind in mod cinstit fata de stat. Ungaria, Slovacia, Estonia si Polonia tind catre nivelul inferior al raportului salarial. Dupa care e loc gol, gol si, la un moment dat, apare si Romania, cu 20%. Asta in conditiile in care, potrivit datelor Ministerului Muncii, piata muncii din Romania a avut un trend ascendent pe parcursul primelor sase luni ale anului. Iar numarul somerilor a scazut in fiecare luna din 2012. Concluzia ar fi ca foarte multi romani ori lucreaza la negru, ori se fac ca muncesc.

author avatar
Adina Mutar
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger