AcasăNewsDNA trage la KO cu Elena Udrea

DNA trage la KO cu Elena Udrea

In doar cateva zile, deputatul Elena Udrea s-a ales si cu al doilea dosar penal. DNA a cerut, ieri, aviz de la Parlament pentru urmarirea penala a fostului ministru al Dezvoltarii in dosarul “Gala Bute”. De asemenea, alaturi de Udrea, si senatorul Ion Ariton este in vizorul procurorilor anticoruptie.

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Parlament pentru urmarirea penala a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii, si senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, in dosarul „Gala Bute”, in care sunt suspectati de fapte de coruptie. DNA arata, in cererea de avizare a urmaririi penale a deputatului Elenei Udrea (aflata sub control judiciar in dosarul Microsoft), ca aceasta este suspectata de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si  folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Senatorul Ariton s-a ocupat de sponsori

De asemenea, seful DNA a a transmis procurorului general al Romaniei referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Ion Ariton, care in perioada in care ar fi savarsit faptele era ministru al Economiei. Ariton este suspectat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

„In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si  Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute”, a precizat DNA.

Perchezitii la Rudel Obreja si Stefan Lungu

In cadrul dosarului “Gala Bute”, procurorii au efectuat, ieri, 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul „Gala Bute”.

Astfel, au fost vizitati de mascati mai multe persoane care au participat la organizarea galei: fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul din Lupeni – Hunedoara, Cornel Resmerita, Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT si omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA. Opt persoane au fost aduse la audieri la sediul central al DNA, printre care si Obreja, Lungu, Gardean si Resmerita.

Fraudarea fondurilor Ministerului Dezvoltarii

In „Gala Bute” sunt noi infractiuni de coruptie care vizeaza fosti angajati ai Ministerului Dezvoltarii din perioada in care institutia a fost condusa de Elena Udrea. Anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi fraudat fondurile Ministerului Dezvoltarii, in perioada mandatului Elenei Udrea, pentru a fi trecute in patrimoniul lui Rudel Obreja si pentru ca acesta sa obtina un credit de la BRD.

Omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA, este suspectat ca a transferat in contul SC Europlus Computers SRL sumele de 900.000 de lei, la 28 decembrie 2011 si 2,1 milioane de lei, la 29 decembrie 2011. „Pentru a justifica aceste plati, intre cele doua societati comerciale s-a incheiat un contract de publicitate avand ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau sa fie organizate de Oreja Rudel”, se arata in documentele DNA. Reamintim ca prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.

[poll id=”931″]

author avatar
Nicole Ionescu
1.475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger