AcasăNewsDNA si ICCJ, verificate de CSM pentru posibile INGERINTE POLITICE

DNA si ICCJ, verificate de CSM pentru posibile INGERINTE POLITICE

Directia Nationala Anticoruptie si Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt verificate de Consiliul Superior al Magistraturii pentru posibile ingerinte politice, dupa ce Inspectia a fost sesizata de catre sectiile de procurori si judecatori ale CSM, cu privire la declaratiile premierului Victor Ponta, referitoare la independenta justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, sa sesizeze Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase.

„Sesizarea noastra a fost legata de declaratiile politice din ultima vreme, mai ales cea a premierului Victor Ponta. Acea declaratie la care ne-am referit noi in principal are doua aspecte. Acea afirmatie cu privire la o posibila condamnare politica unde eu nu vad nicio conexiune, dar asteptam sa vedem ce va spune Inspectia Judiciaa. A doua chestiune ridicata de premier e faptul ca doar o parte a spectrului politic a trecut prin filtrul justitiei. Si aceasta afirmatie ni s-a parut extrem de important a fi verificata. Pare-se ca noi ne aflam in mijlocul unei adevarate batalii politice, in raport cu evenimentele politice ce se vor derula in 2014 si de care noi, justitia, trebuie sa ne tinem departe. Nu se vor face verificari la DNA sau la ICCJ, ci verificarea afirmatiilor domnului premier”, a declarat Horatiu Dumbrava, membru CSM, citat de realitatea.net.

Citeste si:

Prim-ministrul a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

Intrebat daca el considera ca in Romania justitia nu ar fi independenta, Ponta a raspuns: „Nu, este o justitie generalizanta si gresita. Eu cred ca, in mare parte, justitia din Romania este independenta. Cred ca – si pana la urma ce s-a intamplat astazi la CSM a aratat capacitatea reprezentantilor justitiei de a nu se mai lasa impresionati, intimidati de presedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred ca unul din obiectivele personale ale lui Traian Basescu a fost acela, din 2005 incoace, de a-si dobori prin alte metode decat cele politice principalul adversar”.

Totodata, premierul a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

Instanta suprema i-a condamnat luni, in dosarul Zambaccian, atat pe Adrian Nastase – la patru ani de inchisoare cu executare,cat si pe sotia acestuia, Dana Nastase,–la trei ani cu suspendare, dar si pe Irina Jianu – la patru ani cu executare.

Fostul premier a fost acuzat in acest caz ca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

author avatar
Alina Costache
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger