AcasăNewsDNA pune cep celei mai mari retele de evaziune si spalare de...

DNA pune cep celei mai mari retele de evaziune si spalare de bani

Domnia baronilor alcoolului e pe duca, in conditiile in care DNA pare ca de data asta vrea sa puna cep deja celebrei scheme financiare a fratilor Dobronauteanu si George Ivanescu prin care au pacalit statul cu sute de milioane de lei. Mai multe perchezitii ale DNA efectuate ieri privesc fapte din 2010-2014, despre care “National” a scris in exclusivitate. Ar fi vorba de o evaziune fiscala de vreo 600 de milioane de lei.

Cu zeci de firme detinute in mod direct si cu altele controlate prin intermediari, cu offshore-uri ascunse in Panama si Insulele Virgine, patronii Murfatlar – George Ivanescu, Catalin Bucura si fratii Emanuel si Serban Dobronauteanu – deruleaza de ani buni o uriasa schema de rostogolire a datoriilor si de incasarea frauduloasa a TVA de la stat. Multa vreme, baronii alcoolului nu au fost deranjati de nimeni. Pana prin 2014 cand, in urma articolelor din “National”, Fiscul a pus la cale o actiune de control. Ce a iesit? Constatarile i-au uimit pana si pe inspectorii fiscali. Dar de atunci pana acum au trecut deja doi ani, timp in care patronii Murfatlar au continuat sa faca ce au stiut ei mai bine. Adica obtinerea de TVA si evitarea platii taxelor prin declararea insolventei firmelor pe care le detin.

Inginerii peste inginerii

Serban Dobronauteanu

Concret, societatile detinute de cei patru isi cer una alteia insolventa, isi vand intre ele activele si isi cesioneaza incrucisat creante. Astfel, patronii Murfatlar detin controlul in comitetele creditorilor si decid cine si cu ce ramane. Asadar, controlul ANAF efectuat in 2014  – despre care “National” a scris pe larg – a scos la iveala o evaziune fiscala uluitoare: 160 de milioane de euro. Controlul Fiscului a urmarit activitatea companiilor Murfatlar Romania SA si Euroavipo SA timp de patru ani, rezultand o evaziune fiscala de 160 milioane de euro, cea mai mare parte fiind atribuita firmei Euroavipo SA (peste 600 milioane de lei). ANAF acuza ca evaziunea s-ar fi realizat prin neplata taxelor si impozitelor, nerespectarea regimului de antrepozitare fiscala si prin simularea insolventei pe seama creantelor create artificial in interiorul grupului. Grupul Euroavipo, din care face parte si Murfatlar Romania SA, controleaza peste 25% din piata interna a bauturilor alcoolice.

Afacerea Euroavipo SA si miza insolventei

La data intrarii in insolventa (bineinteles, la cererea patronilor), SC Euroavipo SA avea datorii bugetare de 50 milioane de lei, dar avea si de recuperat peste 400 milioane lei. Numai ca marea majoritatea a banilor pe care Euroavipo SA ii avea de recuperat era tot de la firmele controlate de aceiasi actionari: Bucura, Ivanescu si fratii Dobronauteanu –  cum ar fi Hansa Distribution, OTZ Central, Principal Company, Euro Trade Invest, etc.  In dosarul de insolventa au mai aparut si aproape 65 de milioane de lei pe care firma ii avea de primit de la stat sub forma de TVA. Cu alte cuvinte, iata si miza insolventei.

TVA pentru o tranzactie din… 2018

Pentru a intelege modul de operare al baronilor alcoolului, reamintim o schema a acestora extrem de ingenioasa. Pentru a genera in numele Euroavipo SA TVA de incasat de la stat in valoare cat mai mare, afaceristii cu alcool au recurs la trucuri contabile, cumparand pe hartie, tot de la firmele lor, bunuri pentru care s-au emis facturi in avans sau mutand diverse active de pe o firma pe alta. Dupa aceasta schema, Euroavipo SA a achizitionat, desi se afla in insolventa, fabrica de alcool de la Ploiesti apartinand tot grupului de interese Murfatlar. Pentru suma de 67,146 milioane de lei, Euroavipo SA a cumparat de la firma Visteria Industries SRL fabrica de produse alcoolice din Ploiesti. „Cumparat” este un mod de a spune, caci, in realitate, nu s-a achitat niciun leu. Potrivit contractului de vanzare-cumparare nr. 1.341, Euroavipo SA s-a angajat sa achite o prima rata de 10% din pretul total de 67,146 milioane lei la data de… 31.10.2018, iar ultima rata, in… 31.10.2022. Asadar, fara a plati de fapt nici un leu, Euroavipo SA a generat o schema pentru a solicita statului decontarea a peste 12 milioane lei TVA.

Iubitul Adrianei Saftoiu, ridicat de mascati

Perchezitiile efectuate ieri in peste 20 de locatii s-au soldat si cu ridicarea unuia dintre actionarii Murfatlar. George Ivanescu a fost luat de mascati si dus la DNA pentru audieri. “Regele Vinului”, cum este supranumit iubitul Adrianei Saftoiu, a stat ore bune in fata procurorilor.

author avatar
Nicole Ionescu
2.472 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger