AcasăNewsDNA: Procurorul Iorga Moraru, urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului

DNA: Procurorul Iorga Moraru, urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului

Pe fondul prezentei sale, alaturi de avocat, la sediul DNA Ploiesti, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca procurorii din cadrul Serviciului Teritorial mentionat au decis urmarirea penala fata de Mihaiela Moraru Iorga.

Procurorul DNA este suspectata de favorizarea faptuitorului si de fals intelectual in forma continuata, se mentioneaza intr-un comunicat al institutiei.

Amintim ca Iorga Moraru este procurorul revocat din functie de catre sefa DNA in vara, mai exact in iulie, masura suspendata de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la finele lunii septembrie. Astfel ca, magistratul lucreaza si la momentul de fata in cadrul DNA.

Redam in cele ce urmeaza, integral, detaliile continute de ordinanta facuta public de DNA in cazul de fata:

„Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:

In conditiile in care fata de un inculpat cercetat intr-un dosar aflat pe rolul D.I.I.C.O.T., au fost emise mandatul european de arestare si cererea de dare in urmarire internationala, suspecta Moraru Iorga Mihaiela, la rugamintea expresa a acestuia, l-a ajutat, cu intentie directa, prin acte comisive si omisive, in scopul ingreunarii cercetarilor si tragerea lui la raspundere penala.

Mentionam ca, in cauza aflata la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiesti, persoana respectiva era cercetata pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, instigare la spalare a banilor.

Concret, in perioada 2015 – iunie 2017, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a persoanei cercetate in dosarul anterior mentionat, a ajutat-o pe aceasta, cu intentie directa, prin aceea ca:

– a purtat discutii informale, in afara cadrului legal, cu persoana urmarita international si a dat curs solicitarii acesteia de a-i acorda ajutor, asigurandu-o ca va administra mijloacele de proba corespunzatoare,

– a purtat discutii informale cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata,

– a efectuat unele activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiesti, legal investiti cu exercitarea actiunii penale impotriva persoanei respective,

– a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare, ca instrumenteaza o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte.

Dupa preluarea cauzei privind acea persoana, suspecta Moraru Iorga Mihaiela:

– a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate,

– nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati. Mai mult, suspecta a invocat in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza fusese intocmit, depus la suspecta la data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie).

Suspectei Moraru Iorga Mihaiela i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala”.

263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger