AcasăNewsDNA cere aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea

DNA cere aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie au anuntat ca au cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale pe numele Elenei Udrea.

Dupa ce saptamana trecuta a fost acuzata de implicare in Dosarul Microsoft, acum Elena Udrea este acuzata de comiterea mai multor infractiuni in Gala Bute.

Concret, fostul ministru al Dezvoltarii acuzat de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosirea influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Camera Deputatilor urmeaza sa se intruneasca pentru a incuviinta inceperea urmaririi penale pe numele Elenei Udrea.

DNA a solicitat, luni, si aviz pentru inceperea urmaririi penale pe numele senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, dar Biroul Permanent al Senatului a respins, momentan, solicitarea DNA pe motiv ca paginile din dosar nu au fost numerotate si dosarul trimis de procurori nu continea si o nota privind continutul.

Ariton este acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

In referatul procurorilor se arata:

„Infractiunea de abuz in serviciu in legatura cu incheierea de catre MDRT a unui contract de prestari servicii de promovare.
La data de 24.06.2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a atribuit un contract in valoare de 10.175.168,44 lei, prin care S.C. Europlus Computers S.R.L. trebuia sa presteze servicii de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box”.

Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fara publicarea unui anunt de participare, iar suma urma sa fie rambursata din fonduri europene.

In baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei. Procurorii DNA sustin ca fondurile publice ar fi fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului ar constitui in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului.

De asemenea, oamenii legii sustin ca, prin incheierea contractului, s-ar fi urmarit, in realitate, asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului.

Din referatul procurorilor reiese faptul ca respectivul contract a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si ar fi fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana.

author avatar
Cristi Ionita
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger