AcasăNewsDivergente USL – Guvern pe tema Legii referendumului

Divergente USL – Guvern pe tema Legii referendumului

Decizia CC conform careia referendumul va fi validat doar daca la vot se prezinta 50% + 1 dintre persoanele aflate pe listele de vot, a iscat un razboi intre Guvern, ce a anuntat ca va respecta decizia CC, si USL, care nu se va supune deciziei.

Decizia judecatorilor Curtii Constitutionale privind Legea referendumului, prin care referendumul va fi validat doar daca la vot se vor prezenta 9 milioane de romani, a impartit in doua tabere Guvernul Romaniei. Astfel, in timp ce Guvern, ce a anuntat ca va respecta decizia CC, senatorii USL, au anuntat ca nu se vor supune deciziei.

“Guvernul Romaniei considera fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului şi se angajeaza la respectarea acesteia. Guvernul Romaniei considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala”, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei.

De pe cealalta parte senatorul PNL Ioan Ghise a declarat ca se va respecta Ordonanta de Urgenta privind Legea referendumului, ce prevede ca acesta sa fie valid indiferent de numarul prsoanelor prezente la vot, urmand ca Traian Basescu sa fie demis daca pentru acest lucru voteaza 50% + 1 dintre cei care au votat.

„Curtea s-a pronuntat in privinta faptului daca este intemeiata obiectia de neconstitutionalitate ridicata de vreo 70 de deputati pedelisti fata legea initiata de un senator PSD, privind modificarea legii referendumului. Curtea a respins solicitarea, spunand ca avea lege adoptata in 26 iunie este constitutionala. A doua idee, dupa 26 iunie a fost data de 5 iulie, cand in baza Constitutiei s-a emis o ordonanta, act normativ, care este in executare. Curtea nu pune conditii, a constatat doar. Deci legea adoptata are valoare constitutionala. Ultimul act normativ in vigoare este ordonanta de urgenta”, a declarat Ioan Ghise, conform B1 TV.

De aceeasi parere este si Mircea Dusa, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, care a anuntat explicit ca Guvernul nu va respecta decizia Curtii Constitutionale, referendumul urmand a se desfasura in conditiile prevazute de catre Ordonanta de Urgenta a Guvernului.

author avatar
Ionut Zgimbau
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger