AcasăNewsDistrugator britanic de ultima generatie, de paza la Constanta

Distrugator britanic de ultima generatie, de paza la Constanta

Michael Fallon, ministrul britanic al Apararii, s-a intalnit ieri cu presedintele Romaniei, cu premierul Victor Ponta si omologul sau roman Mircea Dusa. Context in care a declarat ca ”impartaseste ingrijorarea Romaniei privind securitatea pe Marea Neagra”.

Royal Navy trimite in Marea Neagra una din cele mai performante nave ale sale

Potrivit ministrului Apararii roman, discutiile cu omologul sau britanic s-au axat pe securitatea si situatia politico-militara din zona Romaniei, pe fondul crizei din Ucraina, al anexarii Crimeei de catre Rusia dar si cu privire la situatia de securitate pe Marea Neagra. Ministrul Mircea Dusa a evocat ”masurile pe care trebuie sa le luam impreuna pentru a asigura o prezenta permanenta, prin rotatie, pe Marea Neagra a capabilitatilor NATO”. El a precizat ca militarii englezi vor fi prezenti la exercitiile de amploare pe care tara noastra le organizeaza anul acesta, exemplificand faptul ca britanicii vor participa, la inceputul lunii viitoare, la exercitiile organizate pe Poligonul Smardan. Michael Fallon a declarat,  la randul sau ca , in contextul deschiderii a doua centre de comanda si control ale NATO la Bucuresti (in 2016 si 2018), militari britanici vor face parte din cele doua comandamente. Vom fi impreuna cu trupe in cele doua comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastra si am salutat angajamentul pe care domnul ministru si l-a luat ca sa sustina Marea Britanie in rolul de natiune-cadru pe care si-l va asuma incepand cu 2017. De asemenea, am impartasit ingrijorarea pe care Romania o are in ceea ce priveste securitatea in Marea Neagra”, a spus ministrul britanic.

” Romania si Marea Britanie nu vor fi intimidate de  amenintarile la adresa NATO”

Fara a da detalii, Fallon a mai precizat ca, in luna octombrie, ”unul din cele mai noi distrugatoare ale Marinei Regale” va ancora in Portul Constanta. Fallon a reiterat faptul ca alianta NATO si sistemul de aparare antiracheta sunt elemente ”defensive”. ”Nici Romania, nici Marea Britanie nu vor fi intimidate de orice fel de amenintare la adresa NATO sau unui membru al Aliantei”, a spus oficialul britanic, in contextul recentelor amenintari ale Rusiei proferate la adresa tarilor care vor participa la scutul antiracheta al NATO.

Exercitiile romano-britanice, o practica regulata

Potrivit Administratiei prezidentiale, in cadrul discutiilor dintre presedintele Klaus Iohannis si Michael Fallon ”a fost subliniata intarirea parteneriatului strategic intre Romania si Mare Britanie in contextul situatiei tensionate de la granita de est a NATO si a UE.
Exercitiile militare romano-britanice in cadrul NATO vor deveni o practica regulata. Republica Moldova si Ucraina s-au aflat in centrul discutiilor, iar ministrul britanic al Apararii a mentionat ca tara sa doreste o extindere a relatiilor comerciale cu Republica Moldova. Presedintele Romaniei a atras la randul sau atentia asupra dificultatilor economice majore prin care trece Ucraina si asupra catastrofei umanitare din aceasta tara”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Aplicatie  romano-americana  in Poligonul Smardan

Ministrul Apararii , Mircea Dusa, se va intalni marti, 24 martie, in Poligonul Smardan (Galati)  cu militarii romani si americani participanti la faza I „Early Entry” a exercitiului multinational SABER JUNCTION 15, informeaza MApN.  Faza I a exercitiului multinational SABER JUNCTION 15 – Early Entry este o operatie aeropurtata la care participa structuri militare americane din Brigada 173 Aeropurtata si Regimentul 2 Cavalerie, carora li se vor alatura militari romani de la Brigada 282 Mecanizata. SABER JUNCTION 15 se va desfasura in Poligonul Smardan, cu participarea a peste 2.000 de militari din Marea Britanie, Republica Moldova, Romania si SUA.

author avatar
Tudor Borcea
965 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger