AcasăNewsDistracție de miliardari - „hăcuirea” telefoanelor mobile

Distracție de miliardari – „hăcuirea” telefoanelor mobile

Cel mai bogat om al lumii și cel mai puternic om din Orientul Mijlociu sunt protagoniștii unui episod rupt parcă din filmele de acțiune de la Hollywood. Jeff Bezos, patronul ziarului Washington Post și al colosului Amazon, a căzut victimă prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Acesta din urmă, zis și MBS, i-a spart telefonul mobil lui Bezos, furând din el date importante, cu caracter personal, pentru care legislația internațională (GDPR) pedepsește pe oricine, mai puțin capetele încoronate și șefii de state.

Potrivit The Guardian, MBS a „hecărit” smartphone-ul lui Bezos în 2018, cu câteva luni înainte să fie asasinat jurnalistul Jamal Khashoggi. Ce legătură are acesta cu cei doi miliardari? Are, fiindcă Jamal scria la Washington Post, iar ordinul ca el să fie executat ar fi fost dat de moștenitorul tronului de la Riad.

Acum, că am lămurit-o și pe asta, adică nu a fost o joacă sau ceva comis din plictiseală, să vedem și cum a putut MBS să intre în telefonul lui Jeff Bezos. Cică miliardarii se distrau făcând schimb de mesaje pe WhatsApp, iar la un moment dat prințul saudit a trimis un text criptat, în care era ascuns un fișier virusat. Bezos a deschis mesajul să-l citească în întregime, numai că a comis greșeala fatală. Virusul s-a instalat imediat în smartphone-ul său și a permis echipei de „hackeri” angajate de MBS să descarce toate informațiile de acolo – poze, videoclipuri, mesaje text, fișiere doc., agenda personală a șefului Amazon etc.

Presa occidentală scrie că bin Salman dispune de una dintre cele mai tari echipe de spionaj digital, dar ar avea „nițel” sprijin și din partea specialiștilor IT din Israel.

Ce contează e că la scurt timp s-a declanșat iadul. Jamal Khashoggi a fost omorât în ambasada saudită din Turcia, iar Washington Post a înțeles că nu e bine să scormonească prea mult prin …nisipul Arabiei. Pentru ca mesajul să fie cât se poate de clar, Jeff Bezos s-a trezit implicat și într-o poveste cu iz de șantaj – „cineva” a amenințat că va dezvălui poze indecente cu cel mai bogat om al planetei (dezbrăcat și în ipostaze jenante). De unde erau fotografiile? Din telefonul personal. Care telefon? Ăla „spart” de MBS.

Dacă din punct de vedere penal nu poate fi tras la răspundere, MBS va suporta consecințe pe plan economic, zic analiștii. Asta fiindcă dezvăluirile ziariștilor britanici vor provoca o adevărată undă de șoc de pe Wall Street până pe Silicon Valley, acolo unde Mohammed bin Salman era primit cu brațele deschise, având o imagine foarte bună, de investitor puternic și serios.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
525 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger