AcasăNewsDistanțare socială până în 2022

Distanțare socială până în 2022

Ne vom pierde imunitatea după atâta stat în casă

Infecţiile cu coronavirus ar putea reizbucni după renunţarea la izolarea socială, ameninţând să depăşească posibilităţile spitalelor, prin urmare ar putea fi necesară prelungirea sau reintroducerea restricţiilor în următorii doi ani, arată un studiu al  Şcolii de Sănătate Publică ”T.H. Chan” din cadrul Universităţii Harvard.

Ne vom pierde imunitatea după atâta stat în casă

“Predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară nu este în concordanţă cu ceea ce ştim. Chiar şi în cazul unei aparente eliminări monitorizarea trebuie continuată, deoarece recrudescenţa contaminării este posibilă chiar până în 2024. Nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea. Testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe se dovedesc nefiabile”, a explicat Marc Lipsitch, unul din coordonatorii echipei de la Harvard.

Cercetătorii au au analizat într-un model matematic diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor. Toate simulările – atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare – arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare. Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni. Dar modelul de la Harvard a estimat și consecinţele izolării excesive: o perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai periculos.

author avatar
Radu Jacotă Redactor