AcasăNewsDispărute fără urmă. Patru camioane cu soia modificată genetic - adevărate bombe...

Dispărute fără urmă. Patru camioane cu soia modificată genetic – adevărate bombe ecologice, ”furate” chiar de sub ochii autorităților

Patru din șase camioane încărcate cu soia modificată genetic și reținute de Direcția Agricolă Bihor au dispărut chiar din curtea bazei de recepție. Seara erau acolo, iar dimineață dispăruseră, fără ca cineva să știe ceva de ele. Încărcătura este considerată o adevărată bombă ecologică.

În cele șase camioane reținute de autorități erau transportate peste 200 de tone de soia. Acestea au ajuns la Valea lui Mihai, în județul Bihor, pe 15 octombrie, unde, la controlul de calitate de la baza de recepție, s-a descoperit că era vorba despre soia modificată genetic. Cazul a intrat în atenția Direcției Agricole Bihor, care a oprit cele șase camioane în curtea bazei de recepție. Acolo, practic, au rămas abandonate, până duminică dimineață când patru șoferi au plecat cu încărcătură spre o destinație necunoscută.

Patronul a scos marfa pe poartă, fără ca cineva să-i ceară socoteală

“Am fost informat, printr-un mesaj, de către șefa bazei de recepție din Valea lui Mihai, că un reprezentant al firmei, crede că ar fi fost chiar patronul, împreună cu șoferii, au venit și au dus camioanele, le-au scos pe poartă, fără să asculte indicațiile șefei bazei de recepție”, a declarat Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor.

Culturile de soia modificată genetic sunt interzise în UE de aproape 15 ani, din cauza efectelor nocive asupra sănătății oamenilor și a mediului înconjurător. Soia modificată genetic nu poate fi cultivată în Uniunea Europeană, iar cea adusă din alte țări trebuie comercializată cu un regim special.

Directorul Direcției Agricole Bihor, de sub nasul căruia au dispărut cele patru camioane, atrage atenția asupra faptului că acestea pot reprezenta niște bombe ecologice, care se plimbă necontrolat, în acest moment, pe șoselele din țară.

Fac tot posibilul să găsească un transport pe care-l abandonaseră când l-au avut în mână

Pe de altă parte, poliția anunță că șeful unității este cel care le-a dat acordul șoferilor pentru preluarea camioanelor cu marfă.

“S-a constatat că respectivele camioane au părăsit curtea societății cu permisiunea șefului unității, conducătorilor autotrenurilor fiindu-le permis accesul în incinta societății și plecarea cu respectivele autocamioane. Polițiștii bihoreni vor efectua verificări la societatea comercială care a axpediat transportul”, spune comisar șef Alina Dinu – purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

Reprezentanții Direcției Agricole, dar și cei de la Direcția Sanitar-veterinară și de la Garda de Mediu sunt acum în alertă și fac tot posibilul să dea de urma transportului care trebuie incinerat înainte ca soia modificată genetic să se amestece cu alte cereale.

author avatar
Alina Costache
478 afisari

1 COMENTARIU

  1. dar srotul de soia modificatade ce se importa si se amesteca pt. animale asta e voie boilor nesimtiti

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger