AcasăNewsDispare spalarea de bani!

Dispare spalarea de bani!

Procurorii nu mai “forteaza” in instante dosare doar pentru a obtine condamnarea maxima

Iata ca veritabila prigoana a autoritatilor romane impotriva celor care se incapatanau sa mai reziste pe baricadele mediului de afaceri pare sa se mai fi diminuat. Ce-i drept, este inca mult pana vom ajunge la un “Fisc prietenos” sau la niste organe de ancheta care sa trimita in instanta doar “dosare beton”, dar uite ca primii pasi se fac deja simtiti, mai ales la nivelul anumitor Parchete.

Procurorii nu mai “forteaza” in instante dosare doar pentru a obtine condamnarea maxima

Unde, in ultima vreme, tot mai multi procurori renunta sa-si mai incarce rechizitoriile cu acuze privind savarsirea de catre suspecti a infractiunii de spalare de bani. Una pentru care, conform prevederilor ultimului Cod penal, se aplica condamnari la inchisoare similare chiar pana si cu cele pentru crima! Numai ca, mai ales in cazurile in care sumele erau modeste, ca sa nu spunem chiar ridicol de mici, iata ca procurorii se multumesc doar cu evaziunea fiscala, pe care o pot demonstra, refuzand sa se mai alinieze trend-ului din Justitie ca orice suma pentru care nu s-au platit taxele aferente sa fie incadrata si la spalare de bani. Chiar daca, intr-adevar, acest lucru inseamna ca se reduc condamnarile de pana la 15 ani, la unele mult mai blande, de pana in 5 ani…

S-au “ticnit” procurorii

Spălarea de bani e o circumstantă agravantă pentru multi inculpati

Astfel, la multe Parchete din tara, suspectii au avut marea surpriza ca, atunci cand rechizitoriile au fost incheiate, procurorii sa renunte benevol la acuzatia de spalare de bani. Iar socul a fost cu atat mai mare cu cat, sa nu uitam, la alte structuri precum DNA-ul, aproape ca nicio fapta nu “scapa” fara sa fie asociata si cu spalarea de bani, care aduce un spor considerabil de pedeapsa. Mai mult decat atat, in tot mai multe dosare, procurorii par sa fi revenit la litera si spiritul legii, consemnand in rechizitoiru si faptul ca, de exemplu, banii proveniti din evaziune fiscala nu au ajuns in buzunarul inculpatilor, ei fiind reinvestiti in afaceri sau in sustinerea platii salariilor catre angajati! Adica, pur si simplu, au notat si circumstantele atenuante ale celor anchetati, ceea ce nu se mai intamplase de o buna perioada de vreme. Iar daca aceasta “descrancenare” juridica se va mentine si va fi imbratisata si de alte structuri de ancheta, atunci chiar ca s-ar putea ca, in scurt timp, acuza de spalare de bani sa dispara cu totul. Cel putin in cazurile in care introducerea acestora printre alte acuzatii era “fortata” doar pentru a se incadra astfel inculpatul la o limita mai mare a pedepsei.

author avatar
Toni Matei