AcasăNewsDispar companiile românești de stat. Ministrul Finanțelor nu le mai vrea

Dispar companiile românești de stat. Ministrul Finanțelor nu le mai vrea

Ministrul Cîțu le-a pus gând rău companiilor cu capital de stat

Economiștii atrag atenția că Guernul pregătește vânzarea în masă a companiilor de stat. În acest sens, chiar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că trebuie vândute sau închise companiile statului care primesc subvenții de la buget.

Ministrul Cîțu le a pus gând rău companiilor cu capital de stat

Guvernul Orban începe să-și arate adevăratele intenții, anunțând închiderea sau privatizarea unor companii strategice. ”Avem companii de stat cu care trebuie să decidem ce facem. Sunt multe dintre ele care cer bani de la buget. Le dăm subvenţii. În loc să le dăm subvenţii, poate putem să facem şcoli şi grădiniţe. În loc să dăm sute de milioane subvenţii unor companii care ar putea să fie private, privatizate sau care ar putea să nu mai fie”, a afirmat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor. Analiștii economici susțin însă că măsura ar fi o greșeală uriașă a Executivului, care va avea consecințe dramatice pentru România. ”În orice economie există societăți care sunt, la un moment dat, în pierdere, iar Guvernul are datoria să găsească soluții pentru redresarea lor, pentru că aceste societăți aparțin statului român. Și asta în condițiile în care în toată lumea asta rolul statului în economie începe să fie important, perntru că aduce o anumită stabilitate. Impresia mea este că se pregătește, nu destul de abil,  pentru că sunt lucruri transparente, o vânzare în masă a societăților cu capital majoritar de stat. S-a vorbit despre CEC, s-a vorbit despre CFR Marfă și toate celelalte. Această vânzare trebuie să fie analizată foarte bine, pentru că statul a capitalizat anumite întreprinderi, CEC, spre exemplu. Nu cumva s-au capitalizat pentru a fi vândute și pentru a da anumite avantaje celui care cumpără? În al doilea rând, ce capacitate are capitalul românesc de a participa la această privatizare, pentru că trebuie să oferim o șansă importantă și capitalului românesc, că suntem liberali, iar liberalii sunt pentru capitalul autohton. Declarațiile acestea eu le privesc ca o pregătire destul de neprofesionistă a unor măsuri de vânzare, nu de privatizare, a unor societăți cu capital majoritar de stat, fără însă a avea loc o analiză corespunzătoare și fără a avea loc o evaluare a consecințelor.”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

România, lăsată la mâna străinilor

Statul înseamnă stabilitate și siguranță, mai ales în momente de criză, susțin analiștii economici, și tocmai de aceea există companii startegice care trebuie să rămână ale statului. ”În momentul de față nu cunoaștem nici strategia de guvernare, nici intențiile, vedem doar că există intenția de a finanța privații din bugetul statului, așa cum se întâmplă în sistemul sanitar. Companiile de stat care au rămas sunt companii strategice. Noi trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură, nu numai din cauza vecinătății cu Federația Rusă, sau cu ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, ci pentru că e nesigură din punctul de vedere al modelului global de dezvoltare. Vedem ce se întâmplă cu războaiele comerciale, cu Brexitul, cu tot ceea ce înseamnă avansul unor economii spre noua fază a revoluției industriale și a altora, care nu pot ajunge acolo, cum este și cazul nostru. Deci toate lucrurile sunt într-o mișcare foarte rapidă cu consecințe nu bune pentru România, pentru că rămâne întotdeauna nepregătită. În aceste condiții, este strategic ceea ce îți dă siguranță, ceea ce îți dă o anumită stabilitate. Or, și în condițiile actuale, ceea ce înseamnă o instituție a statului reprezintă o stabilitate. Sunt companii de siguranță națională strategică în măsura în care îți dau siguranță în condiții de criză, nu numai economică, poate fi și criză ecologică, și criză energetică și atunci, rămâi la mâna cuiva, care îți poate închide sistemul energetic oricând, nu pentru că ar avea ceva cu România, ci pentru că nu mai este rentabil. Teoria economică modernă arată că economia de piață are anumite limite, iar aceste limite sunt completate de rolul statului, un stat modern care înseamnă, în Franța, Renault sau Airbus”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
6.920 afisari

19 COMENTARII

  1. Din capitolul : ce sa mai vindem din Romania…
    Daca este adevarat ca sistemul medical de stat va fi subfinantat de la CAS, in favoarea privatului, care, pentru aceeasi analiza ia de 2 ori mai mult…Inseamna cel mai mare tun dat fondurilor publice…care se transforma in fonduri private….Iar daca sistemul medical privat mai ia si o coplata serioasa….atunci o sa ne internam in Spitalele de stat…cand vor avea fonduri disponibile…
    Eu asi vrea sa optez ca banii mei opriti pt.CASS sa se duca in fondul public.Se poate ?

  2. Super-oferta: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de email: genete458@gmail.com

  3. În unire în cuget și acțiune stă puterea. Până atunci, suntem sclavii lor. De mai bine de 30 de ani ni se pune lanț după lanț, la mâini și la picioare, și zăbală în gură. Practic, românii au muncit și muncesc – ăia care mai muncesc – pentru niște trântori șmecheri. Ei n-ar fi atât de smecheri dacă nu ar fi românii atât de fraieri. Cei care au murit – cei din care, practic, ne tragem, din moși-strămoși până la ” rezistența din munți ”, și fără de care nu am fi existat – cei care au murit și pătimit, de la soldat până la geniu, zic, ca să avem o țară demnă, o făcură degeaba. Ne batem joc de ei. Dacă România nu își mai revine este, în primul rând, din cauza noastră.

  4. Gest de patriot roman, sa lovesti tot in firmele romanesti, o alta coada de topor ne conduce, unde e # tagu, nu guita nimic acum, nu mai ies in strada dezamagiti de politica celor ce ne conduc, o sleatha de lasi si de vanduti, Huo !

  5. CATULE MATULE FACEM AUDIT SI CONFISCAM AVERILE CELOR VINOVATI . NUMAI TAMPITII ABORDEAZA ASEMENEA DECIZII.
    POATE E NEVOIE CHIAR DE O NATIONALIZARE A UNOR OBIECTIVE ECONOMICE CARE AU FOST INSTRAINATE PE CALE HOTEASCA, TU SUSTII HOTIA CU DECIZIA DE A VINDE SI CE MAI DETINEM CA STAT

  6. #numairezist!!!
    Unde să fie nevolnicii de ,,rezist,,? Au executat ce li s-a spus și s-au retras… Se regrupează pentru alegerile ,,mele,, anticipate… în 2 tururi că e mai ieftin!
    Mânca-i-ar supărarea neagră pe Marinar și pe Sâsâit, că la fel fac cu poporul… Doar 10 ani au trecut de când ne-au îngenuncheat PDL-iștii, iar acum s-au întors mai mult și mai distrugători! Vai nouă!
    Parcă e o serie din Avengers, dar mno… mai de groază!

  7. Toate postarile imi apartin , e timpul sa ies din anonimat : CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , vuvuzeaua mancurta tembela ce latra la luna prin publicatiile romanesti si se gudura cand o strigati cutu-cutu pentru a primi osul zbarlit direct in falci . Verificati , toate postarile sunt pe acelasi I.P !

  8. doar macaneli, vrem sa vedem fapte nu vorbe; TOATE trebuie vandute nu doar cele care ia subventii; doar CAPITALISMUL ne poate scoate din noroi

    • Gogule, ma-ta te a facut cu vreun cioroi din Mozambic, de esti asa hahalera trădătoare? De ce nu o vinzi pe ma-ta si pe nevastata? Ca tot capitalism se cheamă daca stau la puff

      • Gogule , mamuska m-a fatat un mancurt paros cu cojones rosii in sant la Tiraspol , o vand si pe ea si pe nevasta-mea Livia , tot stalinism se cheama daca stau in paie .

  9. @ Nu sunt companii de stat sunt companii publice, cu capital public, sub incidența legilor și reglementărilor constituționale referitoare la administrarea bunurilor publice, ?

  10. De aceea au venit la guvernare, nu va e clar? Doar nu pentru minciunile lui klaun retard, alea cu Romania normala, educata, etc. Baliverne de prostit prostii ca sa -i voteze sa faca ce vor strainii. Si prostii i-au crezut. Vreti autostrazi, spitale, etc? La sfantul asteapta!

    • Recunosc , in jurul orelor 11:00 mi se face pofta de un supliment , am halit rapid un govno dolofan cu mot , bulimia bate-o vina ! Noi , aici , la Gregoriopol , avem autostrazi suspendate si fantani arteziene din care tasneste mitilic amestecat cu samagon , toti se racoresc si apoi se trateaza in spitale moderne pozate in spatele cimitirului!

  11. De vandut ati vandut tot ce era profitabil si avea piata ,ba mai mult ati vandut resursele minerale ,ati vandut aproape 50% din pamantul arabil al tarii,ati tocat padurile ,ati amanetat tara imprumutind ca BEZMETICII 109 miliarde de euro ,ati gajat aurul tarii la Banca Angliei ,ati distrue finantele romanesti favorizand finatele straine 88% din capitalul ce se vantura in Romania este strain,de asta tot ce se produce in Romania pleaca ,cu ce raman romanii -CU PRAFUL DE PE TOBA !!,de unde bani de dezvoltare ,de unde investitii ,de unde infrastructura .Va mai ramas sa va vindeti mamele ,nevestele ca pe fete le iau ei cu si fara stirea voastra.
    Cand in politica sunt doar derbedei ,golani si bulevardisti n-are cum sa fie bine.
    Ba voi nu vedeti calariti pe deselate si pe datorie ,asta nu-i guvernare.

  12. Sindicalistii in ani 90 ziceau la oameni sa nu ne vindem tata. Exemplu Steagu Rosu Brasov . Vroia Mercedes sa cumpere si acuma unde a ajuns 400 angajati din care 40 paznici . Nu era mai bine cu Mercedes? Uitativa ce succes are Dacia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger