AcasăNewsDiscutiile dintre Guvern si FMI, blocate din cauza deficitului bugetar

Discutiile dintre Guvern si FMI, blocate din cauza deficitului bugetar

Reprezentantii Guvernului Romaniei si cei ai Fondului Monetar International negociaza, la Bucuresti, termenii in care se va derula, in perioada urmatoare, acordul dintre cele doua parti.

Negocierile au fost intrerupte, vineri dimineata, din cauza neintelegilor existente pe seama eventualului deficit bugetar pentru anul 2015.

Daca reprezentantii FMI solicita un deficit de 0,9% din PIB, guvernantii nu accepta un deficit mai mic de 1,4% din PIB. In cazul in care guvernantii vor accepta propunerea FMI, este foarte posibil sa fie nevoie de o reducere a cheltuielilor avute cu cresterea salariilor si pensiilor.

Mai mult, cele doua parti nu se inteleg nici in ceea ce priveste reducerea CAS la angajator cu 5%. Desi aceasta masura a fost deja adoptata, reprezentantii FMI se tem ca o asemenea masura nu e oportuna si nici nu are sustenabilitate.

In cazul in care cele doua parti nu ajung la un numitor comun, exista riscul ca acordul dintre Romania si FMI sa fie rupta, ceea ce ar insemna o adevarata lovitura pentru ambele parti.

author avatar
Cristi Ionita
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger