AcasăNewsDiscutie intre liderii Opozitie ruse: "Ori esti catea, ori esti idioata!"

Discutie intre liderii Opozitie ruse: „Ori esti catea, ori esti idioata!”

Evgenia Chirikova

Lideri ai miscarii de protest a opozitiei ruse sunt vizati de un scandal, dupa ce un site pro-Kremlin a postat in noaptea de luni spre marti inregistrari ale unor conversatii telefonice private in care acestia isi adreseaza jigniri.

Ievghenia Chirikova

Difuzarea acestor inregistrari, in care apara cuvinte ca „ticalos”, „catea” sau „idiot” ar putea diviza si mai mult miscarea fragmentata de protest, ai carei lideri par sa lupte intre ei la fel cum lupta cu Kremlinul, inaintea unei demonstratii planuita pe 24 decembrie, comenteaza publicatia britanica.

Fisierul audio care contine conversatii telefonice interceptate a fost postat pe Lifenews.ru, un site al holdingului NewsMedia-Rus, controlat de Iuri Kovalciuc, un apropiat al premierului Vladimir Putin. In materialul publicat alaturi de fisier, Lifenews.ru nu spune cum a obtinut cele sase ore de inregistrari ale convorbirilor lui Boris Nemtov.

„Este o incercare de provocare a unor disensiuni (in randul miscarii de protest), dar nu va reusi”, a declarat Nemtov, liderul miscarii Solidaritatea, implicata in organizarea demonstratiei de pe 10 decembrie, la care au participat intre 50.000 si 80.000 de persoane. In opinia sa, „Putin s-a speriat foarte tare (…) si a inceput o campanie criminala” impotriva opozantilor, iar Kremlinul se afla in spatele difuzarii convorbirilor.

Boris Nemtov

In conversatii, care par dinainte de protestele de pe 10 decembrie, Nemtov si Ievghenia Chirikova, un alt lider al opozitiei, isi exprima dezacordul in privinta tacticii. Chirikova insista sa fie organizata o demonstratie in fata Kremlinului, fara permisiunea Primariei Moscova, in timp ce Nemtov a negociat un protest legal, departe de sediul presedintiei. Intr-o conversatie, acesta o acuza ca ar cauta sa-l „smulga de bani”, desi il „improasca cu noroi”, acuzandu-l de „cardasie” cu administratia Moscovei in cadrul negocierilor.

El i-a supus in alta conversatie, aparent pe 9 decembrie, ca este „ori o catea, ori o idioata”. Un alt apel il informeaza pe Nemtov ca Chirikova actioneaza in favoarea lui Aleksei Navalnii, un cunoscut blogger anticoruptie, cu scopul de a-l „ineca” pe el. De asemenea, Nemtov ii spune unui interlocutor neidentificat ca un protest legal pe 10 decembrie a fost singura modalitate a atragere a „gulerelor albe”, „speriati de moarte sa nu ajunga sub loviturile de baston ale politiei antirevolta”. El i-a numit pe acesti demonstranti „hamsteri”, „legume” si „pinguini speriati”.

author avatar
Ciprian Purice
331 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger